Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pod záminkou broušení nožů okrádal seniory

LIBERECKO - Navštívil celkem čtyři byty, do některých se vrátil i víckrát. Podvodník připravil seniory o téměř 12 tisíc korun.  

O tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků a zlodějů, není pochyb. Svědčí o tom i případ, kterým se v poslední době zabývali policisté z Obvodního oddělení Liberec - Vratislavice. Těm se podařilo odhalit pachatele, který pod záminkou broušení nožů a nůžek okrádal seniory na území města Liberce. Scénář byl pokaždé stejný. Muž zazvonil u dveří a nabízel broušení nožů a nůžek. Bez vyzvání vstoupil do bytu a mnohdy i bez souhlasu majitelů si vzal nějaké nože či nůžky k nabroušení. Poté byt na krátkou chvíli opustil a když se vrátil, lživě předstíral, že nože a nůžky jsou nabroušené. Za tuto službu chtěl zaplatit převážně přílíš vysoké částky v řádu 1 - 3 tisíců korun, se kterými senioři nesouhlasili.

Muž navštívil na konci prosince loňského roku a počátkem ledna tohoto roku celkem čtyři byty v ulici Krejčího v Liberci - Vratislavicích. Do některých bytů se vrátil i víckrát.

První byt navštívil 27. prosince 2013, kdy v dopoledních hodinách zazvonil u jeho dveří. Seniorce, která muži otevřela, lživě sděloval, že se znají z minulosti, kdy pro ní prováděl před 15 lety broušení nožů. Při rozhovoru s ženou vstoupil bez vyzvání do jejího bytu a nabízel ženě nabroušení nožů a nůžek. Žena zprvu nabídku přijmout nechtěla, poté s nabroušením souhlasila. Předala muži troje nůžky a tři nože, kdy si ale muž bez jejího souhlasu ze zásuvky kuchyňské linky vzal dalších pět nožů. Na krátkou chvíli se vzdálil z bytu a když se vrátil, lživě předstíral, že nože a nůžky jsou nabroušené. Žádal po ženě zaplacení částky necelých 1.800, - korun. Ženě se částka zdála nepřiměřeně vysoká, ale jelikož měla z muže strach, tuto mu zaplatila. Návštěva muže však tímto nekončila. Následující den se objevil u stejných dveří znovu. Tentokrát uvedl, že ženě zapomněl vrátit tři nože a chtěl za ně doplatit přes 300,- korun. Žena mu peníze vydat nechtěla, ale nakonec mu část peněz dala. To ještě netušila, že to není naposledy, co se s podvodníkem vidí. Třetí následující den zazvonil muž opět u jejích dveří a sdělil ženě, že jí zapomněl vrátit ještě jeden nůž. Znovu bez vyzvání vstoupil do předsíně bytu a požadoval po ženě, alby mu doplatila částku přes 800,- korun. V tomto případě měl muž již smůlu, žena mu žádné peníze nedala a on naštěstí opustil bez jakýchkoliv problémů její byt.

Další případ se stal 10. ledna tohoto roku, kdy si muž vyhlédl jiný byt ve stejném domě. Příběh byl stejný jako v předešlém případě. Poté, co mu poškozená otevřela, vtlačil se jí bez jejího svolení do bytu, kde následně v obývacím pokoji prohledal zásuvky a skříňky obývací stěny. Žena se vzhledem ke svému věku a zdravotnímu stavu nijak nebránila, neboť měla z muže strach. Následně ženu přemluvil k nabroušení dvou kuchyňských nožů a šesti nůžek. Po návratu do bytu požadoval za uvedenou službu přes 3.000,- korun.  Taková služba se zdála ženě příliš drahá, ale měla z podvodníka strach, proto se rozhodla za službu zaplatit. Ve chvíli, kdy chtěla vyndat peníze ze své peněženky, muž jí peněženku vytrhl z ruky a vzal si tuto částku sám. Následně byt opustil. Do stejného bytu se však vrátil ještě druhého dne, kdy po ženě požadoval doplacení částky 300, - korun. Opět vzal ženě z ruky peněženku a sám si peníze vzal.

I další dva případy měly podobný průběh, jen s tím rozdílem, že tyto seniory navštívil muž jen jednou.

Policistům se podvodníka podařilo dopadnout zejména na základě výborné osobní a místní znalosti. V jejich práci jim velice pomohli samotní poškození senioři, kteří dobře popsali podvodníka. Muž, kterého senioři popsali, odpovídal osobě, která policistům byla známa již z minulosti a která byla za skutky provedené obdobným způsobem již v minulosti soudně trestána. Jak vyšlo najevo, uvedené skutky má na svědomí 44letý muž z Liberecka. 

Policisté podvodníkovi sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinů "Podvod",  "Porušování domovní svobody" a "Krádež" ve stadiu pokusu.

Důvěřivé důchodce připravil celkem o téměř 12 tisíc korun. Není však vyloučeno, že poškozených může být i více.

Muž je stíhán na svobodě a v krátké době tak opět zavítá k soudu, od kterého v případě prokázání viny může odejít s trestem odnětí svobody až na tři roky.

 

Podvody a krádeže jsou nejčastější trestnou činností páchanou na seniorech v Libereckém kraji. Za loňský rok jsme evidovali v celém kraji téměř stovku případů podvedených seniorů, z toho přes třicet jich bylo na Liberecku.

 

 Ne jen starší občané by si měli dávat pozor na to, komu otevírají dveře svých bytů.

Několik cenných rad, jak se bránit podvodníkům:

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům (např. vrácení přeplatku za nějakou službu - plyn, elektřina; nabídka výhodných pojištění; výhra v soutěži; prodej nádobí, ložního prádla apod.; oprava, či kontrola elektrických rozvodů, komínů, apod.; vydávání se za člena rodiny, který nutně žádá peníze (zejména prostřednictvím telefonu) - např. na koupi nového auta - pro peníze pošle spolupracovníka, známého, spolužáka, apod.; údajná finanční pomoc v nouzi - např. údajné odcizení zavazadel a všech osobních věcí včetně peněz
     
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout
  • Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji
     
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečty plynu apod.) , nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo zavolejte na instituci, na kterou se pracovník odvolává
  • V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte
  • Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí zdánlivě levného zboží odmítejte - v naprosté většině jde o podvod
  • Nikdy nedávejte z ruky své peníze a zabraňte tomu, aby kdokoliv viděl místo, kde své úspory schováváte
  • Zamykejte si svá obydlí i přes den, a to i když jste doma nebo si třeba jen odskočíte na zahrádku apod.
  • Pokud si všimnete, že se po vaší obci či ve vašem panelovém domě pohybují cizí nebo podezřelé osoby, neváhejte a volejte bezplatnou linku 158
     

Buďte obezřetní, abyste  se nestali příští obětí podobných zlodějů právě Vy.

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
tisková mluvčí ÚO Liberec
tel. 974 466 207, 725/900210
19. března 2014

vytisknout  e-mailem