Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Poděkování médiím, svědkům a apel široké veřejnosti

Tábor - Pachatel obviněn. (Hlasová schránka 974 238 116) 

Dne 16. března 2011 žádala táborská policie média a tím širokou veřejnost o pomoc při objasnění případu, ke kterému došlo v odpoledních hodinách dne 14. března 2011 na Píseckém rozcestí v Táboře. Kriminalisté prošetřovali incident, který se odehrál mezi starším mužem a osmiletou dívkou. Policie ve výzvě k veřejnosti záměrně neuvedla žádné konkrétní podrobnosti, aby tím neovlivnila výpovědi možných svědků. Některá média si neodpustila případ náležitě „dokreslit“ a zvláště pak výrazy „až ve středu“ či „teprve nyní“ zpochybnit nasazení policistů. Mohu širokou veřejnost ujistit, že táborská policie o počátku věnovala případu maximální pozornost a nasazení. Událost byla policistům oznámena s několikahodinovou časovou prodlevou. Přesto již ve večerních a posléze nočních hodinách policisté zajistili maximální množství informací, stop a indicií, díky kterým mohli od časného rána následujícího dne provést rozsáhlou realizaci, na konci které zadrželi v odpoledních hodinách, tedy za necelých 24 hodin od spáchání skutku (nikoliv jeho oznámení), důvodně podezřelého muže. Dřívější informace veřejnosti v médiích by zcela určitě mohla tuto rozsáhlou realizaci narušit, případně i zhatit. Policisté měli v průběhu celé akce zejména bezpečnostní rizika události plně pod kontrolou. Následná výzva v médiích pak měla za úkol, vedle informovanosti široké veřejnosti, zajistit maximální možná objektivní podání vysvětlení případných svědků.
Policisté tímto děkují všem médiím, která bezprostředně a nezkresleně předala policejní zprávu o tomto závažném a velmi citlivém případu veřejnosti, zejména pak táborským občanům. Na základě této výzvy se policii přihlásilo prozatím šest svědků, jejichž výpovědi pomohou kriminalistům tento případ dořešit. I těm patří za jejich vstřícný postoj velké poděkování. Policisté tak mohli v uvedené kauze dále postoupit a podezřelého muže obvinit ze spáchání trestného činu, respektive zločinu, pohlavního zneužití. Při prokázání viny mu hrozí u soudu až trest odnětí svobody na dobu jednoho až osmi let. Na případu policisté i nadále intenzivně pracují. Z důvodu probíhajícího trestního stíhání a ochrany napadené dívky nebudou ve věci uvolňovat žádné další informace.
V závěru je na místě zdůraznit, že bezpečnost zejména dětí je jedním z prioritních úkolů a poslání policie. Komisaři Preventivně informační skupiny ÚO PČR Tábor ve spolupráci s ostatními policisty v průběhu celého roku navštěvují školy i další organizace, které se zabývají výchovou a vzděláním. Děti a potažmo mládež seznamují s různými riziky dnešní doby a radí jim, jak se v případě setkání s jakýmkoliv protizákonným jednáním zachovat.
Policisté se tímto článkem rovněž obrací i na dospělé, kteří by mohli být svědky jakéhokoliv protiprávního dění, zvláště pak násilí páchaného na dětech, aby v případě důvodného podezření neváhali okamžitě informovat policii na lince tísňového volání č. 158, případně dle situace a svých schopností a možností i sami při ochraně dětí zakročit.   
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
22. března 2011
 

vytisknout  e-mailem