Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Podpis Dohody mezi ČMFS a Policií ČR

Dnešního dne slavnostně podepsali policejní prezident brig. gen. Oldřich Martinů a předseda Českomoravského svazu (ČMFS) Pavel Mokrý „Dohodu mezi Českomoravským fotbalovým svazem a Policií České republiky“.  

Tato dohoda vymezuje zásady a formy spolupráce Policie ČR a fotbalového svazu při konání mezinárodních fotbalových utkání a fotbalových utkání v rámci ČMFS. Dále vyjmenovává požadavky na stavebně - technické vybavení stadiónů či upravuje výcvik a činnost pořadatelské služby. „Chci na úvod zdůraznit, že to co děláme, neděláme proti fotbalu. Sám jsem vášnivý fotbalový fanoušek, ale jsem také táta čtyřletého syna a chci mít jistotu, že když s ním půjdu na fotbal, tak se z toho fotbalu vrátíme živí, zdraví a bez toho, abychom byli postiženi řáděním několika výtržníků a darebáků. Chci mít jistotu, aby stejnou jistotu měl jakýkoliv rodič a divák, kdekoliv v České republice, který se přichází na fotbal bavit,“ sdělil na úvod tiskového brífinku ministr vnitra Ivan Langer.
Podepsaná dohoda reaguje na změnu některých zákonů v souvislosti s přijetím nového zákona o Polici ČR (účinnost od 1. 1. 2009). V tomto případě se jedná o změnu zákona o podpoře sportu, ve kterém jsou stanoveny povinnosti provozovatele sportovního zařízení. Zejména se jedná o povinnost vydat a zveřejnit návštěvní řád, ve kterém vlastník sportovního zařízení stanoví pravidla pro vstup návštěvníků do sportovního zařízení, pravidla chování návštěvníků a osob vykonávajících pořadatelskou službu. Teprve v případech, kdy bude závažným způsobem ohrožena bezpečnost osob či majetek a vlastník svými silami nedokáže obnovit pokojný stav, je povinen přerušit nebo ukončit utkání a požádat o spolupráci Polici ČR. „Je to logické a přirozené převzetí odpovědnosti za bezpečnost návštěvníků  a veřejný pořádek na stadionu  ze strany provozovatelů utkání,“ řekl policejní prezident Oldřich Martinů.
Podepsání dokumentu rovněž koresponduje s Reformou policie ČR a to zejména v odbourání nepolicejních činností. Policie ČR tak přestává suplovat práci pořadatelské služby při fotbalových utkáních. Do prostoru stadionu policisté vejdou jen v případech, kdy vlastník sportovního zařízení sám nedokáže zjednat pořádek. "To však neznamená, že policie ze stadionů zmizí úplně. Při fotbalových utkáních budou v ochozech přítomni specialisté na problematiku diváckého násilí, tzv. spotteři", dodal policejní prezident. Navíc při konání rizikového utkání Policie ČR bude dál zajišťovat bezpečnost osob a majetku v rámci doprovodů příznivců sportovních mužstev a dalších osob do místa utkání a zpět. Policie bude rovněž předávat bezpečnostnímu pracovníkovi klubu informace a požadavky potřebné pro předcházení a řešení diváckého násilí pořadatelskou službou a to jak před zápasem, v jeho průběhu, tak i po něm a rovněž se bude podílet na školení pořadatelské služby.
 
Více informací, text dohody, obrazové materiály a další naleznete na www.policie.cz - Spolupráce mezi ČMFS a Policií ČR.
 
kpt. Bc. Jaroslav Ibehej

vytisknout  e-mailem