Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podváděl na internetovém bazaru

ČESKOLIPSKO - Částku přesahující 8 000 korun vylákal z lidí 26letý muž ze Zákup. 

Loni v létě si přivydělal částku 8 795 korun 26letý muž ze Zákup. V tomto týdnu ale policisté označili jeho obchodní aktivity za podvod, za který mu nyní hrozí až dva roky odnětí svobody. Muž si v této souvislosti v závěru minulého týdne  převzal usnesení o zahájení trestního stíhání, podle kterého nabízel obviněný na internetovém portálu  "bazos" mobilní telefon značky Samsung Galaxy S3. Ten od něj odkoupili hned tři lidé, kteří mu zaslali na jeho účet částku po dohodě. Ta se pohybovala kolem 3 000 korun, v jednom případě ale slevil na 2 700 a v dalším zase požadoval poštovné, čímž částka narostla o 95 korun. Ačkoliv kupující svou část dohody splnili, on tu jeho ne. Nikomu nic neposlal.

Zájemci o nákup na podobných portálech by se měli chránit před podvodnými nabídkami například tím, že si dohodnou s prodejcem  zaslání zboží na dobírku na pobočku České pošty. Tam také mohou zkontrolovat obsah zásilky před poštovní úřednicí, a pokud nebude odpovídat objednávce, mohou přivolat policisty, kteří zajistí, že peníze odesílateli neodejdou. V minulosti jsme zaznamenali případy, kdy bylo adresátovi namísto mobilního telefonu doručeno například krmení pro zvířata v tzv. kapsičce.

Odesílat peníze na účet prodejce, ještě dříve, než jste zboží viděli, je velmi rizikové. Mnozí podvodníci nabízejí levně mobilní telefony, notebooky nebo tablety, které k dispozici  vůbec nemají. I přesto ale  takový neexistující artikl dokáží zpeněžit, a to jen díky důvěřivosti lidí.

16. 6. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem