Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvedená seniorka

PELHŘIMOVSKO: Pachatel se vydával za jejího vnuka 

Policisté pátrají po pachateli, který v pátek 4. května podvedl v Pelhřimově šestaosmdesátiletou seniorku. V době mezi polednem a čtvrtou hodinou odpoledne zatelefonoval do jejího bytu neznámý muž, který se podvodně představil jako její vnuk. Seniorce řekl, že kupuje v Jihlavě vozidlo a potřebuje půjčit peníze. Žena s půjčkou souhlasila. Pachatel dále uvedl, že pro peníze si přijde jeho kamarád, který se prokáže domluveným heslem. Neznámý muž poté za podvedenou seniorkou přišel a žena mu před domem předala částku padesát tisíc korun. Následně poškozená zjistila, že její skutečný vnuk o finanční půjčce nic neví. Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvod.
 
Tento způsob okrádání seniorů je, bohužel, poměrně častý. Je důležité, aby senioři pachatelům páchání trestné činnosti neulehčovali. Pokud je telefonicky kontaktuje příbuzný a žádá o půjčení peněz, měl by si senior tuto informaci zpětně osobně ověřit, je také vhodné trvat na předání peněz přímo příbuznému, který o půjčku požádal. Vydání peněz neznámému člověku s sebou vždy nese velké riziko.
 
Obdobný případ podvedení seniorky řeší také jihlavští policisté, došlo k němu ve čtvrtek 12. dubna. Kolem třetí hodiny odpoledne zatelefonoval sedmaosmdesátileté seniorce do bytu v Jihlavě muž, který se představil jako její vnuk. Řekl jí, že potřebuje půjčit šedesát tisíc korun. Seniorka tolik peněz u sebe neměla a muži přislíbila částku dvacet tisíc korun. Muž poté řekl, že si pro peníze pošle svoji kamarádku. Přibližně patnáct minut po třetí hodině odpoledne přišla k bytu v domě na ulici Jiráskova neznámá žena, které seniorka peníze předala. Následně poškozená zjistila, že její skutečný vnuk o finanční půjčce nic neví a že se tudíž stala obětí podvodníků.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
7. května 2012

vytisknout  e-mailem