Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvedená seniorka

TŘEBÍČSKO: Podvodnice okradly důvěřivou ženu. 

Není pochyb o tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků a zlodějů. Podvodníci využívají různé záminky a lsti, jak získat peníze. Většinou se snaží vniknout do bytu oběti, a pokud se jim nepodaří vylákat peníze přímo, ovládají mnoho způsobů, jak staršího důvěřivého člověka okrást.

K dalšímu případu, kdy se přílišná důvěřivost nevyplatila starší ženě, došlo v Moravských Budějovicích. Devětasedmdesátiletou ženu, která seděla na zahradě před svým rodinným domem v ulici Chelčického, oslovily v 13:50 hodin dne 20. března dvě neznámé ženy. Pod záminkou získání sociálního finančního příspěvku je poškozená pozvala do svého domu. Podvodnice ji předaly finanční hotovost, na kterou chtěly vrátit bankovku, aby zjistily, kde má seniorka uloženy úspory. Po jejich odchodu žena zjistila, že byla okradena. Zlodějky si odnesly hotovost ve výši 26.000 korun. Za přečin krádeže jim hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

Jedna z pachatelek byla ve věku 20-25 let, plnoštíhlé postavy, vysoké asi 170 cm. Měla baculatý obličej, delší tmavě hnědé vlasy, tmavé oči a snědší pleť. Oblečena byla v černých legínách a v černé mikině, vepředu na zip. Přes rameno nesla malou černou kabelku.

 

Druhá podvodnice byla ve věku 35-40 let, menší silnější postavy, tmavých rozčepýřených vlasů. Na sobě měla černou sukni a černou halenku. Na rukou měla bílé rukavice.

 

Žádáme případné svědky o informace vedoucí k dopadení pachatelek, které se kolem 14:00 hodin dne 20. března pohybovaly na ulici Chelčického v Moravských Budějovicích. Případné informace můžete podat na nejbližší oddělení policie, nebo přímo na linku 158“, žádá veřejnost vedoucí Obvodního oddělení Moravské Budějovice npor. Milan Chvátal.


 Policisté se snaží občany neustále varovat před podvodníky. Z tohoto důvodu připojuji několik preventivních rad, jak se nestát snadnou obětí:

 

  • nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího si nevpouštějte do bytu

  • neotvírejte automaticky dveře, pokud nevíte, kdo je za nimi

  • pořiďte si panoramatické kukátko a bezpečnostní zámek, který udrží dveře pootevřené

  • nechte si od opraváře, pracovníka úřadu, plynáren či jiných služeb předložit jeho služební průkaz a zavolejte na instituci, na kterou se pracovník odvolává. Každá instituce má přehled o svých pracovnících.

  • nevěřte podomním prodejcům, či snadným výhrám v loterii

  • přeplatky za energie vám nikdo domů nepřinese

  • udržujte dobré vztahy se sousedy, jejich pomoc bývá nejrychlejší

  • v blízkosti telefonu mějte důležitá telefonní čísla, například na policii lékaře či hasiče

  • byt zamykejte, i když jdete třeba jen k sousedce či s odpadky

  • čekáte-li příchod cizího člověka, např. osobu reagující na váš inzerát, požádejte někoho z blízkých nebo přátel, aby byl s vámi doma


 

por. Bc. Marcela Lavická, komisař
 

21. března 2012


 


 


 


 

vytisknout  e-mailem