Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Podvedená seniorka - výzva

Šumperk - žena šla vybrat peníze a pachateli předala 120000 Kč 

 Podvedená seniorka

Dne 12.10.2010 oznámil příbuzný 82leté ženy ze Šumperka, že dne 30.9.2010 seniorku kontaktoval po telefonu neznámý pachatel, který se vydával za jejího vnuka a poté z ní vylákal, pod smyšlenou legendou o koupi motorového vozidla finanční hotovost ve výši 120000 Kč. Na základě tohoto telefonátu žena vybrala ze své vkladní knížky požadovanou finanční částku a po návratu do místa bydliště ji předala vnukovu údajnému kamarádovi, kterého pro peníze poslal. Na podvodné vylákání peněz přišel oznamovatel až poté, kdy se ho žena zeptala, zda vnuk peníze obdržel. Policie podvodné vylákání peněz šetři jako trestný čin podvod.

Výzva občanům :Protože je předpoklad, že takto oslovených seniorů v Šumperku je více, vyzývá Policie České republiky Šumperk všechny občany, kteří byli stejným způsobem telefonicky kontaktováni ve snaze získat peníze (ti co peníze vydali i ti co odmítli), aby věc oznámili na nejbližším obvodním oddělení Policie České republiky nebo šumperské policisty kontaktovali na telefonním čísle 974 776 102 nebo pomocí linky 158.

Ve dnech 30.9. a 1.10.2010 přijala šumperská policie sedm oznámení o pokusu vylákat finanční hotovost na seniorech. Ve všech případech pachatel volal na pevnou linku občanům ve věku 61 až 85 let. Jednalo se vždy o stejnou legendu. Pachatel zavolá vytypovanému seniorovi. V telefonu se ozve pozdrav „Ahoj babi (dědo)“. Na to většinou kontaktovaná osoba odpoví „To jsi ty? + jméno svého vnuka. V tu chvíli již volající zná jméno a dál pokračuje v historce, že právě kupuje výhodně nové auto a potřebuje rychle půjčit peníze, protože on má své uloženy na termínovaném vkladu a nemůže je hned použít, zda by jim mohla peníze půjčit. V případě souhlasu uvede, že pro peníze posílá svého kamaráda, který pak použije jméno vnuka, získané při telefonátu. (Historka může být obměněna se stejným výsledkem, podvodně získat peníze)Ve čtyřech případech volající konkretizoval i částky, které požaduje. Ty se v součtu vyšplhaly celkem na 260000 Kč. Pachatel ale okamžitě souhlasil i s nižší částkou v hotovosti, pokud kontaktovaná osoba uvedla, že má doma méně než požaduje. Ve všech těchto sedmi případech však zvítězila ostražitost seniorů a jejích odmítnutí peníze půjčit. Šumperská policie celou záležitost šetří jako pokus trestného činu podvod, za který, v tomto případě, trestní zákoník uvádí trestní sazbu od jednoho roku do pěti let.

Policie ČR Šumperk varuje seniory, aby na takovéto telefonáty nereflektovali. Jedná se vždy o snahu podvodně získat peníze. Nedávejte své peníze cizím osobám, i kdyby tvrdili, že je posílá rodinný příslušník!!! V případě, že by se přesto pachatelé snažili oslovenou osobu kontaktovat, neprodleně volejte policii na lince 158.

Přesto, že sedm případů dopadlo dobře a oslovené osoby svojí duchapřítomností ochránili své uspořené peníze, chtěl bych upozornit občany, aby s nikým, po telefonu, ale i kdekoli jinde, nehovořili o finanční hotovosti či cenných věcech, kterými doma disponují. V opačném případě tak například zvyšují riziko krádeže vloupáním do jejich obydlí ve chvíli, kdy taková informace vejde ve známost.

 

por. Mgr. Miloslav SVATOŇ

13.10.2010

vytisknout  e-mailem