Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvedl kolegu

TEPLICKO - Sliboval mu výhodný nákup; Na dávky neměla nárok; Auto vykradl recidivista... 

Podvedl kolegu

     Až tříleté vězení hrozí 53letému muži, který se neoprávněně obohatil o téměř 40 tisíc korun. Oslovil svého kolegu z práce s nabídkou, že má přes známou možnost velice levně nakoupit elektroniku v jedné z teplických prodejen. Muž mu uvěřil a začátkem května se sešli před obchodem, kde mu důvěřivec předal 46 tisíc korun a seznam věcí, které za ně chtěl pořídit. Vzal s sebou i svého známého, který chtěl výhodné nabídky také využít a podvodníkovi dal dvanáct tisíc.

     Muž sice v prodejně nakoupil, ale jen dva mobily a pračku, které si muži převzali. Zbytek věcí jim slíbil dodat později, dobře ale věděl, že nic nedostanou, protože žádné věci nekoupil a peníze si nechal. Poškozeným tak dluží přes 38 tisíc korun, u výslechu se ke všemu přiznal, své jednání zdůvodnil tím, že potřeboval nutně zaplatit dluhy. Policisté muži, který už byl v minulosti za podobné jednání odsouzen, sdělili podezření z přečinu podvodu, na soud bude čekat na svobodě.

Na dávky neměla nárok

     O desítky tisíc se na úkor státu obohatila starší žena, která zneužila sociální systém. Při opakovaném uplatňování žádostí o příspěvek na bydlení sice úřadům předkládala doklady o výši svého příjmu, nějak ale „opomněla“ dodat, že pobírá z ciziny nemalý vdovský důchod. Úřady takto klamala dlouhé čtyři roky, během kterých jí byly neoprávněně přiznány a vyplaceny sociální dávky v celkové výši přes 133 tisíc korun. Na vše se ale nakonec přišlo a žena byla obviněna z přečinu podvodu, za který by mohla jít v krajním případě až na pět let do vězení.

Auto vykradl recidivista

     Policisté dopadli zloděje, který se koncem dubna vloupal v centru Teplic do zaparkovaného auta. V minulosti desetkrát odsouzený recidivista, který se na sklonku loňského roku vrátil z výkonu trestu odnětí svobody, rozbil okénko u zadních dveří a vnikl do vozidla, ze kterého zmizelo autorádio a náplně do tiskáren. Celková škoda byla vyčíslena na tři tisíce korun, muž byl obviněn z přečinu krádeže, za který by ho mohl soudce poslat až na tři roky zpátky za mříže. S ohledem na skutečnost, že je podezřelý z páchání další majetkové trestné činnosti na Děčínsku, odkud pochází, zaslal vyšetřovatel státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.

Nechal si cizí peněženku

     Z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku je podezřelý 39letý muž, který si přivlastnil cizí peněženku. V úterý ráno vzal z pultu na benzínové čerpací stanici v Teplicích peněženku, kterou tam zapomněl poškozený, dal si ji do kapsy a odešel pryč. Policisté díky kamerovým záznamům zjistili jeho totožnost a začali ho shánět v práci, když se to dozvěděl, sám se i s plnou peněženkou dostavil na služebnu, kde ji odevzdal. Hájil se tím, že si ji spletl se svou peněženkou, která je podobná, a když omyl zjistil, sám ji chtěl vrátit poškozenému, neměl ale údajně čas. O jeho vině a případném trestu bude rozhodovat soud, v krajním případě hrozí muži až dvouleté vězení.

18. 5. 2017, por. Bc. Daniel Vítek

tiskový mluvčí

Oddělení tisku a prevence Teplice

tel. č. 974 439 207

email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem