Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Podvedl svou přítelkyni

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Podvodně sjednal úvěr na svou přítelkyni.  

 

Snad zamilovanost vedla mladou ženu k tomu, aby spáchala úvěrový podvod. Její dnes již bývalý přítel ji v létě roku 2008 přemluvil k tomu, aby si s její pomocí koupil auto. Slečna mu dala své osobní doklady nutné pro uzavření úvěrové smlouvy. Dnes sedmatřicetiletý muž k nim ještě potřeboval potvrzení o zaměstnání jeho přítelkyně, na kterém by byla dostatečná výše měsíčního příjmu. K potvrzení nikoho nepotřeboval, protože měl razítko od bývalého zaměstnavatele. Tímto razítkem stvrdil, že jeho přítelkyně je zaměstnaná a má stálý příjem. Se zfalšovaným potvrzením a doklady šel za svým známým, který pro finanční společnost sjednával úvěrové smlouvy. Společně vyplnili všechny potřebné formuláře na jméno dnes čtyřiadvacetileté slečny, která u sepisování smluv nebyla. Mladá žena pak jen v polovině srpna 2008 připravené smlouvy s nepravdivými údaji podepsala a stále věřila svému příteli, že úvěr na koupi auta bude splácet on. Věřila jistě i tomu, že ji v novém autě také někdy sveze. Její důvěra byla ovšem příliš zamilovaně slepá.

Když finanční společnost ověřovala ženin měsíční příjem, zavolal její pracovník uvedenému zaměstnavateli. Tím člověkem byl podvodníkův známý, který jej kdysi také zaměstnával. Tento majitel firmy po telefonu bez váhání potvrdil, že mladá žena u něj pracuje a dostává měsíčně mzdu. Cesta k penězům tak byla otevřená.

Společnost vyplatila 342 000 korun, které měly podle smlouvy jít na koupi Škody Octavia. Kupovat si jej měla čtyřiadvacetileté žena, tedy ne ona, ale podle dohody její přítel podvodník. Prodávajícím měla být žena majitele firmy, který křivě potvrdil zaměstnávání žadatelky úvěru. Vyplacené peníze přišly na účet manželky muže, který s podvodníkem připravoval nepravdivé smlouvy pro finanční společnost. Finančník si nechal část pro sebe a zbytek poskytl podvodníkovi. Ten se tedy nedostal k autu, o které mu vůbec nešlo, ale k penězům. Ty použil na úhradu části svých dluhů, které měl mimo jiné k matce své přítelkyně, která mu naletěla. Auto zůstalo původní majitelce, která jej dnes bez problémů užívá a o jeho prodeji vůbec neuvažovala. Tehdy pětatřicetiletý podvodník uhradil prvních pět splátek a od té doby nic. Finanční společnosti vznikla škoda 342 000 korun. Ve finále tak mladá naivní žena nemá ani auto, ani peníze. Mladé ženě nezbylo nic jiného, než aby sama začala splácet úvěr, který si „sjednala“. Splácí jej poctivě, i když ví, že nikdy neuvidí ani peníze ani auto. Její přítel podvodník je policii dobře známý recidivista, který byl stíhán za spáchání několika majetkových trestných činů.

Uherskohradišťští kriminalisté poté, co celý zašmodrchaný podvod objasnili, obvinili v těchto dnech čtyři pachatele ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu: čtyřiadvacetiletou ženu z Uherského Brodu za to, že nepravdivě uvedla, že pracuje a má měsíční příjem; sedmatřicetiletého muže z Uherského Brodu, za to, že celý trestný čin zorganizoval (tento muž je v současné době již ve vězení za spáchání předchozích trestných činů); jednačtyřicetiletého muže z Uherského Brodu, který pomohl podvodem získat úvěr tím, že potvrdil nepravdivou informaci o zaměstnání mladé ženy; pětatřicetiletého muže z Břeclavska, který pomohl k podvodu přichystáním smluv pro finanční společnost, která peníze vyplatila. Všem čtyřem hrozí ze zákona až tři roky vězení.


 

19. říjen 2010, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem