Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvedla přes sto lidí

MOST - Přes internet nabízela zboží, které nikdy nedodala; Doklady se dají zneužít; Řemeslník byl asi zloděj 

 Podvodem vydělala přes sto tisíc korun, okradla 112 osob

Výnosný obchod si vskutku vymyslela 30letá žena z Mostu. Od roku 2011 nabízela na internetových portálech různé zboží, nebo sama reagovala na různé poptávky. V její nabídce se objevila široká škála produktů. Nabízela značkovou kosmetiku, šperky, obuv, antikoncepci, ložní prádlo a v nabídce se objevily i borůvky a vlašské ořechy. O ty byl zvlášť zájem, zejména v době před vánoci, kdy si jeden zájemce objednal ořechy dokonce za dva tisíce korun. Jiný pro změnu zatoužil po zlatých prstenech a zaplatil za ně tři tisíce korun. Ani jeden ze 112 zákazníků z různých koutů republiky se však vytouženého zboží nedočkal. Podnikavá žena na urgence nereagovala a obohatila se o 110 tisíc korun. Podvodu se dopustila i přesto, že v roce 2009 stejným způsobem poškodila osm desítek osob, které naletěly na její nabídky. Za svoje jednání byla již odsouzena k podmíněnému trestu. Policejní komisař mostecké policie ženu obvinil z přečinu podvodu. Za něj podnikavá Mostečanka může očekávat v případě odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody.


 

Povedená podvodnice využila cizí občanky a elektřinu neplatila

Jednatřicetiletá žena z Prahy čelí obvinění z přečinu podvodu. Toho se měla dopustit tím, že nezjištěno jak přišla k občanskému průkazu jedné ženy z Litvínova, která ho kdysi ztratila, a následně cizího dokladu zneužila. Vytvořila falzifikát formuláře potvrzení o pobytu na jméno ženy u majitele domu, kde sama bydlela. Pak opět za pomocí cizího dokladu, osobních údajů cizí ženy a falešného potvrzení bytového družstva požádala o připojení bytu k distribuční soustavě elektrické energie. V bytě odebírala po osm měsíců elektřinu v hodnotě 9 800 korun. Zálohy však vůbec neplatila a byt v Janově opustila. Poškozená organizace poté požadovala uhrazení dluhu po majitelce ztraceného dokladu a ta se obrátila o pomoc na policii. Policisté zjistili totožnost podezřelé a pátrali po ní několik měsíců, než ji objevili v Praze. Ta si vymýšlela pohádku o tom, že občanský průkaz dostala přímo od samotné poškozené ženy. Poškozená však pachatelku vůbec nezná a nikdy se s ní nesetkala.


 

Hlídejte si doklady, lze je zneužít

O tom, že ztráta dokladů může mít nepříjemné následky, se přesvědčila i jedna žena z Mostu. Ta obdržela písemné oznámení o tom, že jedné firmě dluží 19 tisíc korun s měsíčními splátkami. Zřejmě nepoctivá nálezkyně, která doklad našla někdy v létě letošního roku, ihned využila nalezeného dokladu k uzavření smlouvy o úvěru, který jí byl poskytnut. Poškozená Mostečanka případ oznámila mosteckým policistům, kteří nyní vyšetřují podezření z přečinu podvodu.


 

Řemeslník byl zřejmě zloděj, i když vypadal věrohodně

Podvodníkovi zřejmě naletěla jedna Mostečanka. Ve středu po poledni zaklepal na okno jejího přízemního bytu litvínovského domu v ulici Valdštejnská neznámý muž a uvedl, že jde zkontrolovat topení a vodovodní trubky ve stupačce. Dožadoval se vpuštění do bytu. Obyvatelka bytu ho dovnitř vpustila. Neznámý zamířil do koupelny a pak kontroloval v pokojích topení. I když mu žena byla stále za zády, přesto se neznámému podařilo být na chvíli v pokoji sám. Stačilo říct, že špatně vidí na čidla a ochotná žena odešla sama iniciativně pro baterku do jiného pokoje. Až po jeho odchodu paní zjistila, že jí z pokoje zmizel mobilní telefon. Muž, který působil slušným dojmem, byl ve věku kolem 30 let a měl na sobě tričko a šortky. V ruce měl nějaký měřicí přístroj, takže působil jako skutečný řemeslník.


 

Becherovky chtěl stůj co stůj

Krást do jednoho litvínovského supermarketu přišel v odpoledních hodinách 33letý muž z Litvínova. Vybral si dvě lahve Becherovky, které si ještě v obchodu ukryl za opasek kalhot. Poté prošel pokladnou a z prodejny vyšel bez zaplacení. Neušel pozornosti pracovníka ostrahy, který podezřelého před prodejnou zadržel. Ten se však svého lupu nehodlal vzdát a muže udeřil do obličeje, a způsobil mu zranění oka, se kterým napadený vyhledal lékařské ošetření. Lup byl zajištěn a lapka z místa utekl. Ne daleko, poblíž obchodu ho zadržela policejní hlídka. Nekradl poprvé, v minulosti byl již trestán. Policie mu sdělila ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání přečinů krádeže a výtržnictví.


 

Měl zálusk na vybydlené byty v Janově, dvakrát byl přistižen

Hamerští policisté sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z pokusu krádeže vloupáním 29letému muži z Litvínovska. V obci Janov byl minulý týden přistižen policejní hlídkou v jednom panelovém domě, kde v sedmém patře u bytu, který mu nepatřil, demontoval kovové zárubně vstupních dveří. Jak s nimi hodlal naložit, podezřelý muž policistům nesdělil. Již v minulosti byl pro krádež odsouzen.

I tento týden šel povedený lapka na lup. Tentokrát s sebou měl spolupachatelku, 27letou ženu. Včera v dopoledních hodinách v jiném panelovém domě se spolu vloupávali násilím do neobydleného bytu. Muž překonal mříže u dveří. Krást však již nestihli. Na chodbě domu dvojici přistihla hlídka policie. Na policejním oddělení si oba převzali záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže ve stádiu pokusu.


 

V komoře svého otce kradl

Do bytové komory svého otce se v jednom panelovém domě na mosteckém sídlišti Pod Šibeníkem vloupal 39letý muž z Mostu. K vloupání došlo již v červnu, kdy v nočních hodinách muž za použití násilí vnikl do komory, ze které odcizil masové konzervy, různé potraviny a nářadí. Poškozenému tím vznikla škoda ve výši 4 000 korun, kdy větší část škody byla způsobena poškozením dveří. Muž kradl již v minulosti a byl za to již trestán.


 

Lapkové ukradli kabel a rozvodnice

Barevné kovy opět přilákaly tento týden zloděje. Jeden u bývalé obce Albrechtice odcizil dvacet metrů přívodního kabelu k čerpací stanici odpadních vod a poškozené firmě způsobil osmitisícovou škodu. Jiný lapka na mosteckém nádraží demontoval čtyři víka ze stožárových rozvodnic a drahám tak zanechal škodu ve výši 27 tisíc korun.


 

Mladík ženě ukradl tašku a ještě ji udeřil

Okamžik překvapení zažila jedna žena z Mostu. Tento týden šla kolem 17. hodiny ulicí kpt. Jaroše a v ruce nesla igelitovou tašku s nákupem. Náhle jí z ruky zezadu kdosi vytrhl tašku. Žena spatřila mladého muže, který než s taškou zmizel mezi domy, ženu udeřil, až spadla na zem. Poškozená přišla o osobní doklady, platební kartu, finanční hotovost, mobilní telefon, vše v hodnotě 5 000 korun. Ke zranění okradené nedošlo.


 

nprap. Ludmila Světláková

Most 24. srpna 2012

vytisknout  e-mailem