Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

Vydával se za právníka  

Mladý muž z Karlových Varů je obviněn z trestných činů Podvodu a Padělání a pozměňování veřejné listiny. Od začátku roku 2009 téměř každý měsíc podvedl jednoho důvěřivého člověka.
Své „služby“ nabízel formou inzerce v obchodních domech, internetovou inzercí a na základě doporučení různých osob.
Vydával za zástupce neziskové společnosti, zaměstnance soudu, vystupoval jako veřejný zastánce pod smyšleným logem, za osobu jako soudní znalec pracující pro soud, za studenta právnické fakulty, za politologa, za právníka, za advokáta, za magistra s oprávněním provádět služby právní pomoci.
Nabízel různé druhy právní pomoci, řešení soudních sporů a finanční krize, konsolidaci půjček, řešení exekucí, zastupování a další.
Pod příslibem výhodného zisku a zhodnocení vložených peněz do peněžního ústavu vylákal od muže z Karlových Varů 70 000Kč, 20 000Kč získal podvodně za příslib zařízení soudního vystěhování, ve dvou případech za příslib oddálení exekuce na majetek získal od poškozených údajně na potřebné náklady částku 2 000Kč, dále nabízel zařízení mimosoudního vyrovnání, napadení žaloby, vyřízení splátkových kalendářů, na náklady k zařízení podání návrhu na oddlužení žádal od poškozených 2 000Kč a 7000Kč, za slíbené služby při podání návrhu na vyhlášení insolvenčního řízení u sodu získal od dalších poškozených 7000 a 6000Kč. Dalšímu poškozenému sliboval zařídit nízký splátkový kalendář a oproštění penále. Také za poplatek 1000Kč slíbil zjistit výši zadluženosti poškozené. (Jeho odhad dluhu byl víc jak dvojnásobný proti skutečnosti.)
Aby svou věrohodnost doložil, předkládal poškozeným různé padělané příkazy k úhradě, doklady o vložení peněz, různá usnesení soudu, plné moci, rozhodnutí soudu o nařízení výkonu exekuce, doklady za právní služby, pokladní složenky a další padělané doklady za svou údajnou činnost.
Slibované služby však ani v jednom případě nezařídil, nezajistil a podvodně získané peníze užil pro svoji potřebu. Od ledna do listopadu roku 2009 tak ve čtrnácti případech způsobil poškozeným celkovou škodu za 151 759Kč.
Policejní komisař na základě zjištěných skutečností zahájil proti podvodníkovi trestní stíhání
ve zkráceném řízení. Trest odnětí svobody za takový trestný čin je ve výši od šesti měsíců do tří let.
 

vytisknout  e-mailem