Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

Okradl seniorku  

Zatím neznámý pachatel dne 25.1.2010 přišel v dopoledních hodinách do bytu poškozené šedesátileté ženy s tím, že jde zkontrolovat rozvod elektřiny. Důvěřivá majitelka muže do svého bytu pustila, aniž by si to ověřila. Muž po prohlédnutí elektroměru majitelce sdělil, že tento úkon musí zaplatit. Když poškozená žena muži sdělila, že nemá peníze, ten jí odpověděl, že to musí zaplatit. Poté jí řekl, ať si vezme osobní doklady, nasedli do jeho vozidla a odjeli do Chebu do prodejny, kde si žena na úvěr zakoupila notebook, kuchyňský robot a holící strojek. Dále v jiném obchodním domě uzavřela úvěr na notebook a web kameru. Poté žena s pachatelem odjela do Sokolova, kde si opět vzala na úvěr notebook. Neznámý pachatel si od ženy zakoupené zboží i se záručními listy a smlouvami vzal a odvezl ji zpět do svého bydliště. Druhý den muž opět přišel k poškozené ženě s tím, že zaplatila málo a odvezl ji do Chebu, kde musela vybrat finanční částku ve výši 5 tisíc korun. Poté opět šli do prodejny, kde pro něho uzavřela smlouvu na měsíční paušál mobilního telefonu a zakoupila SIM kartu s novým telefonním číslem. Tímto jednáním byla poškozené ženě způsobena celková škoda ve výši nejméně 59 400Kč. Chebští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod.

Prevence pro seniory:
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
Ochota „pomocníka“ může být jen záminkou k tomu, aby se dostal do vašeho bytu a tam vás okradl třeba i za použití násilí.
Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást. např., že je posílá příbuzný (syn, vnuk) a chce půjčit peníze. Nikdy cizím lidem nevěřte a peníze nepůjčujte, ať si příbuzní přijdou sami.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si vždy předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. Berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete.
Peněženku uložte na dno nebo do spodní částí kabelky nebo nákupní tašky.
Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech.
Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí.
Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.

vytisknout  e-mailem