Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvod

ROKYCANSKO - Odpověděla na inzerát, který nabízel darování štěňat. Neznámý pachatel od poškozené vylákal částku přes dvanáct tisíc korun. 

Radničtí policisté přijali oznámení o internetovém podvodu. Poškozená žena zareagovala na inzerát ohledně darování dvou štěňat. S nabízejícím se dorozumívala prostřednictvím elektronické komunikace. Štěňata měla být zaslána dle smluvních podmínek letecky ze Švédska, přičemž od poškozené neznámá osoba požadovala „pouze“ úhradu za elektronické topné boxy pro bezpečnou přepravu štěňat. Jako první poškozená zaslala prostřednictvím společnosti zajišťující nebankovní převod peněz za přepravu štěňat částku přes šest tisíc korun. Následně pak poškozená obdržela zprávu, že štěňata byla zadržena ohledně epidemie Covid-19 a musí se podrobit prohlídce za šest tisíc korun. Stejným způsobem poškozená zaslala požadovanou částku. Následující den obdržela zprávu, že štěňata si toho dne na své adrese převezme, ale samozřejmě opak byl pravdou. Žádná štěňata nepřišla. Podvedená žena ze Zbirožska přišla o více jak dvanáct tisíc korun. Případem, který policisté kvalifikovali jako podezření ze spáchání zločinu podvodu, se nadále zabývají.

Pozor na podvody – Nikdy byste neměli zasílat peníze někomu, koho jste nikdy osobně neviděli!

Díky velmi jednoduchému a rychlému systému  je taková služba (zaslání peněž) preferovaná právě i podvodníky, kteří tento způsob využívají, když se od důvěřivých lidí snaží vylákat jejich peníze. Za různými scénáři, ať už vás o pomoc osloví krásná dívka, válečný veterán nebo inzeráty, které nabízejí cokoliv, stojí vždy to stejné, předem zaslat nějakou finanční částku. Tito podvodníci požadují zaslání vašich peněž přes společnost, která funguje tak, že díky jednoduchému a velmi rychlému systému si vaše peníze během pár minut může vyzvednout osoba jak v zahraničí, tak i po České republice.



por. Bc. Hana Kroftová
13. dubna 2020

vytisknout  e-mailem