Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

SOKOLOVSKO – Obviněné dvě pracovnice banky. 

Sokolovští kriminalisté sdělili obvinění ze spáchání zločinu podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu poškození cizích práv 26 leté ženě z Chebu a 34 leté ženě ze Sokolova.
 
Šestadvacetiletá žena měla v období od října 2011 do září 2012 a čtyřiatřicetiletá žena v období od února do září roku 2012 v Sokolově v místní bance s úmyslem se obohatit a získat pro sebe prospěch, jako pracovnice banky za využití znalostí a přístupu k bankovnímu systému a také za využití znalostí a k osobním údajům klientů uvést banku v omyl.
 
Obviněné ženy měly jednat a vystupovat pod identitou více než desítek osob, které byly vedeny v záznamech banky. Tu uváděly v omyl, přičemž jednaly s úmyslem získat finanční prostředky, které měly použít pro svojí potřebu, pro rodinu nebo na uhrazení svých závazků vůči bance.
 
V jednom případě mladší obviněná měla z účtu poškozeného na základě padělaných příkazů k úhradě neoprávněně odčerpat celkovou částku ve výši necelých 390 000 korun a tu použít pro svojí potřebu.  V devíti případech měli zřídit podvedeným osobám běžné či podnikatelské účty, ty užívat za vlastní a provést na nich neoprávněně na základě padělaných příkazů k úhradě celkem necelých osm desítek transakcí. V několika dalších případech měli zřídit účty ke kreditním kartám a spotřebitelské úvěry. Poté měly na účtech kreditních karet padělat podpisy na žádostech o bezhotovostní čerpání a provést neoprávněně necelých sto transakcí.
 
Starší obviněná měla neoprávněně převzít kreditní kartu a platební kartu na jméno poškozené. Pomocí těch provést ona sama nebo druhá obviněná v necelých 50 případech výběr hotovosti bankomatem, a to poté co si na tento účet poslali příslušnou částku.
Mladší obviněná žena měla ještě navíc v září roku 2012 uvést v omyl 26letou klientu banky, která se dostavila na pobočku s požadavkem na učinění mimořádného vkladu v cizí měně ke své pojistné smlouvě. Měla vyhotovit vkladovou složenku a místo toho, aby vklad vložila k uvedené smlouvě, měla učinit vklad na účet na své jméno. Takto získané finanční prostředky si měla nechat pro svojí potřebu.
 
Jelikož šestadvacetiletá žena uvedla v omyl bankovní institut, byly jí poskytnuty finanční prostředky v celkové výši přesahující 1 000 000 korun, kdy z části způsobenou škodu uhradila a zůstala tím škoda kolem 600 000 korun.
 
Čtyřiatřicetileté ženě byly po uvedení bankovního institutu v omyl, poskytnuty finanční prostředky v celkové výši kolem 570 000 korun, kdy z části způsobenou škodu uhradila a zůstala škoda kolem 40 000 korun.
 
Obviněné ženy poškodily a způsobily vážnou újmu na právech dvanácti osob, protože v průběhu uvedené doby je zavázali jako dlužníky do smluvních vztahů s bankou.
 
Svým jednáním způsobily obviněné ženy celkovou škodu předběžně odhadnutou na částku kolem 650 000 korun. Obviněné jsou stíhány na svobodě. V případě prokázání viny jim za jejich jednání hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.
 
DODATEK
Sokolovští kriminalisté rozšířili trestní stíhání 34 leté ženy ze Sokolova pro spáchání přečinu Podvod, Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a Poškození cizích práv.
Takového jednání se měla dopustit jako pracovnice banky, kdy v úmyslu se obohatit a získat pro sebe prospěch využila znalosti a přístupu k bankovnímu systému a také přístupu k osobním údajům. Ve dvou případech bez vědomí a souhlasu 40letého muže, předložila v bance smlouvu opatřenou jeho nepravým podpisem. Jménem poškozeného uzavřela s bankou smlouvu o poskytnutí kreditní karty a smlouvu o půjčce. Obviněné ženě byly na základě uvedení bankovního institutu v omyl poskytnuty finanční prostředky, kdy se neoprávněně obohatila o částku přesahující 490 000 korun, kdy z části způsobenou škodu uhradila a zůstala škoda kolem 360 000 korun.
 
Celková škoda je tedy předběžně odhadnuta na částku přesahující 1 milion korun. V případě prokázání viny hrozí oběma obviněným až osmiletý trest odnětí svobody.
 
nprap. Kateřina Krejčí
15. 10. 2014
11. 6. 2014

vytisknout  e-mailem