Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod

KARLOVARSKO – Pozměnil doklad.  

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání 34letéh muže ze Sokolovska, kterého obvinili ze spáchání přečinů Padělání a pozměnění veřejné listiny, Podvod, Úvěrový podvod a Poškození cizích práv.

Tohoto jednání se měl dopustit v měsíci dubnu, kdy nejprve v Karlových Varech pozměnil občanský průkaz vydaný na jiné jméno. Na občanském průkaze pozměnil číslo průkazu a poté ho používal jako pravý.

V nejméně 8 případech v úmyslu obohatit se, uzavřel úvěrové smlouvy na poskytnutí finanční hotovosti nebo zakoupil přes internetové stránky elektroniku na splátky. Vždy vystupoval pod jménem uvedeném na pozměněném občanském průkaze, kterým se prokazoval a dále uváděl při uzavírání smluv nepravdivé údaje. Splátky za poskytnuté úvěry ani za zakoupenou elektroniku nehradil. Celkem tak tímto jednáním způsobil škodu ve výši přes 20 tisíc korun. Při poskytnutí neschválených a zamítnutých úvěru by však hrozila škoda o téměř 80 tisíc korun více.

Dále nejméně v 10 ti případech uzavřel na jméno na občanském průkaze smlouvy na využívání telekomunikačních služeb u různých telefonních operátorů a v některých případech si k tomu vzal i mobilní telefon za zvýhodněnou cenu. Platby za služby však taktéž neplatil.  Tímto jednáním způsobil škodu předběžně odhadnutou na částku přes 50 tisíc korun.

V dalších několika případech žádal o založení účtů u různých bankovních společností a opět se vydával za muže uvedeného na občanském průkaze.

Navíc ještě na začátku května vnikl v Karlových Varech do kanceláře jedné společnosti a odcizil z ní na stole položený notebook v hodnotě kolem 15 tisíc korun.

Obviněný muž byl v posledních třech letech za přečin krádež odsouzen Okresním soudem.

Za toto nezákonné jednání hrozí obviněnému muži v případě odsouzení až tříletý trest odnětí svobody.

nprap. Kateřina Krejčí
7. 1. 2016

vytisknout  e-mailem