Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod

Český Krumlov - Českokrumlovští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality obvinili dva muže středního věku z trestného činu podvodu.  

První z mužů, 37letý cizinec z poškozeného 49letého muže vylákal v září 2009 finanční prostředky v celkové výši nejméně 15 000 Kč, jako osobní půjčku, s termínem vrácení do začátku října 2009. Od samého počátku však jednal s úmyslem zapůjčené finanční prostředky nevrátit. Poškozený mu však uvěřil i podruhé a v říjnu téhož roku muži pod smyšlenými záminkami dodání mechanizační techniky a lešení půjčil dalších nejméně 360 000 Kč. Ani po opakovaných urgencích ze strany poškozeného však k dodání přislíbeného materiálu a techniky nedošlo. Obviněný mu naopak lživě tvrdil, že za půjčené peníze zakoupil lesní porosty na Slovensku, přičemž od poškozeného, pod příslibem úhrady původních investic a navíc následného zisku z prodeje dřevní hmoty, ještě v průběhu listopadu 2009 až února 2010, vylákal další finanční prostředky v celkové výši nejméně 166 000 Kč. Dalších několik tisíc vylákal opět jako osobní půjčku.
 
Podobně si počínal i druhý obviněný, 39letý muž. Ten od stejného poškozeného na podzim roku 2009 podvodným způsobem, pod různými záminkami smyšlené možnosti účasti a následného vítězství ve výběrovém řízení na zateplování panelových domů v Českých Budějovicích, jakož i zajištění zařízení staveniště a nákupu stavebního materiálu, vylákal od osoby poškozeného celkem nejméně 410 000 Kč. Kromě toho mu poškozený půjčil také 14 500 Kč, jako osobní půjčku, přičemž obviněný takto jednal od samého počátku s úmyslem zapůjčené finanční prostředky nevrátit.
 
Přesto, že rozplést hospodářské trestné činy bývá často pro tvrdý oříšek, českokrumlovským kriminalistům se to podařilo a oba muže obvinili z trestného činu podvodu.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
7. prosince 2010

vytisknout  e-mailem