Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod a účastenství na podvodu

Český Krumlov – Kriminalisté se zabývají sice již starším činem, ale podvodem. 

Žena (nyní 36letá) podezřelá z úvěrového podvodu, na jaře roku 2002, při vyřizování náležitostí v rámci žádosti o uzavření hypotečního úvěru ke koupi nemovitosti, předala pověřenému zástupci bankovní společnosti potvrzení o výši svého pracovního příjmu, vyhotovené na její žádost podezřelým (dole uvedeným) mužem. To udělala s vědomím, že údaje zde uvedené se nezakládají na pravdě, neboť v uvedené době nebyla zaměstnána u dané společnosti na pozici ředitelky, s čistým měsíčním příjmem za poslední 3 měsíce ve výši téměř 50 tisíc korun. Naopak v uvedeném období byla osobou samostatně výdělečně činnou, a s ohledem na jí dosahované příjmy si byla vědoma, že reálně nebude schopna předepsané splátky ve výši více jak 25 tisíc korun měsíčně pravidelně hradit.
 
Na základě těchto nepravdivých údajů jí byl bankou v dubnu 2002 poskytnut hypoteční úvěr ve výši 2 900 000 Kč, který nepravidelnými splátkami částečně hradila do února 2004. Dále již hypotéční úvěr nehradila a do současné doby jí z úvěrového rámce zbývá uhradit částku ve výši nejméně 2 513 000 Kč.
 
Podezřelý nyní 45letý muž, jako jednatel společnosti, po předchozí dohodě se shora uvedenou ženou, úmyslně vystavil nepravdivé, shora uvedené potvrzení o výši pracovního příjmu podezřelé, které následně opatřil razítkem společnosti a svým podpisem, ačkoli si byl vědom toho, že skutečnosti uvedené v tomto potvrzení se nezakládají na pravdě. Svým jednáním se tak mohl dopustit účastenství na trestném činu úvěrového podvodu, spáchaného formou pomoci (ve smyslu ustanovení § 24 odst. 1 písm. c) tr. zákoníku).
 
Případem se zabývají kriminalisté oddělní hospodářské kriminality.
 
 
por. Bc. Michaela Pavlíčková, pcrckpis@mvcr.cz
17. května 2011

vytisknout  e-mailem