Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod mu vyšel

Opět se na Příbramsku objevil případ, kdy byla podvedena a okradena starší osoba.  

     Neznámý pachatel použil již známou fintu! 89letá žena z Příbrami v pondělí na policii oznámila, že před dvanácti dny jí na pevnou linku zavolal vnuk s tím, že nutně potřebuje půjčit peníze na auto a hotovost vyzvedne jeho přítelkyně. Poškozená uvěřila, že se jedná o jejího příbuzného a dala jim 40 tisíc korun.
     Několik desítek seniorů ročně sedne na „lep“ podvodníkům, kteří používají různé legendy, kterými je chtějí obelstít. Využívají různé záminky, aby se dostali k penězům, ničeho se „neštítí“. Snaží se vloudit do bytu, a pokud nevylákají peníze přímo od důvěřivých občanů, obydlí prohledají a hotovost odcizí.
     Pachatelé si tipují seniory např. podle telefonních seznamů, vodítkem jsou pro ně křestní jména, Žofie, Hilda apod. Pokoušejí se dostat do příbytků za účelem odečtu plynu nebo elektřiny. Vydávají se také za zástupce různých firem, kteří chtějí zlepšit životní úroveň důchodců a roznášejí např. sociální dávky, obědy. Dále nabízejí slevy na léky, výměnu oken, tvrdí, že mají zájem o koupi nemovitosti v obci nebo že vykupují staré železo či starožitnosti. Zkouší i předání smyšlené výhry, kdy tvrdí, že mají pouze bankovku ve větší nominální hodnotě a potřebují rozměnit. Přitom pozorují, kam jde dotyčný pro peníze. Opatrnost by měla být na místě i před lidmi, kteří žádají o pomoc, např. o možnost zatelefonovat si, o pomoc při náhlé nevolnosti či o předání zásilky pro souseda. Podvodníci znají různé detaily, hrají na city, nestydí se za srdceryvné vyprávění.
     Důležitou zásadou je nevěřit neznámým lidem, nevpouštět je do bytu a vůbec neotvírat dveře, pokud nevíme, kdo je za nimi. Přijde-li např. nějaký opravář, měl by předložit průkaz totožnosti. Doma by člověk neměl mít větší obnos peněz a příliš cenné věci. Je nutné si také dávat pozor na podomní prodejce rádoby výhodného zboží.

27. března 2013, por. Bc. Monika Schindlová, DiS.

vytisknout  e-mailem