Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvod na internetovém aukčním portálu

DOMAŽLICE – Muž byl kromě podvodu navíc obviněn i ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.  

     Domažličtí kriminalisté včera zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže z Domažlic jako obviněného ze spáchání trestných činů podvod a porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Podvodník za účelem vylákání finančních prostředků pod nepravdivou záminkou dodání zboží, které ovšem neměl v úmyslu dodat, uveřejňoval na různých internetových portálech inzertní nabídky na prodej elektroniky. Na jeho nabídky reagovalo třiatřicet zákazníků. Prostřednictvím mailové komunikace se dohodli s výše uvedeným mužem na koupi zboží a podle jeho instrukcí převedli požadované finanční částky na jeho účet. Zboží kupujícím nikdy nezaslal a finanční prostředky nevrátil. Použil je pro svoji potřebu a způsobil tak podvedeným škodu v celkové výši 98 205 korun. 
     Při šetření jeho trestné činnosti navíc vyšlo najevo, že obviněný muž měl ve svém stolním počítači a ve svém notebooku nainstalovaný a bez licenčního oprávnění užívaný software v hodnotě 4 520 korun. Jednalo se o komerční software, který nebyl řádně zakoupen a zaregistrován vlastními registračními údaji, čímž byl užíván bez souhlasu a vědomí oprávněného distributora. Tím porušil ustanovení zákona o právu autorském. Obviněný je stíhán na svobodě. Hrozí mu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

por. Mgr. Dagmar Brožová
27. listopadu 2014
 

vytisknout  e-mailem