Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na internetovém bazaru

RAKOVNICKO – Buďte opatrní při nákupech. 

Sedmadvacetiletý muž si chtěl udělat radost a objednal si prostřednictvím inzerátu na internetovém bazaru grafickou kartu do počítače.

Neznámý pachatel ji nabízel za částku 5.000,- korun + 200,- korun poštovné. Zájemce odeslal požadovanou částku na bankovní účet prodejce, avšak nabízenou grafickou kartu doposud neobdržel.
Případem se zabývají rakovničtí policisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za který hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení až dvouletý trest za mřížemi.

Policisté doporučují:

Policisté doporučují zájemcům o internetové obchody, aby byli opatrnější a nebyli příliš důvěřiví. Než se rozhodnou pro koupi prostřednictvím internetového portálu, je vhodné vyhledat časový úsek, po který je prodejce zaregistrován na příslušném inzertním portálu, případně prohlédnout recenze na samotného prodejce. Dále nedoporučují posílat peníze předem, ale až na základě dobírky při převzetí zásilky. Ale ani to není dnes jistota, že uvnitř balíku naleznou požadovanou věc. Nejjistější způsob je, domluvit se na osobním převzetí věci. V takovém případě podvodník na osobní obchodní schůzku s největší pravděpodobností nepřistoupí.

nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
24. ledna 2018

vytisknout  e-mailem