Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod na internetu

BEROUNSKO – Muž chtěl lehce zbohatnout, přišel o téměř dvě stě tisíc. 

V minulých dnech jsme na stránkách Policie ČR informovali o phishingových a vishingových útocích na klienty bankovních domů. Pachatelé majetkových deliktů přicházejí s propracovanými metodami, které není snadné prokouknout, a jejich oběti tak přicházejí o nemalé finanční prostředky nebo zneužitelné osobní údaje.

Jednou z těchto obětí se stal pětašedesátiletý muž z Berounska. Ten se 17. srpna 2021, na základě klamavé reklamy o snadném výdělku při obchodování na burze registroval na webových stránkách podvodníků. Uhradil vstupní poplatek ve výši 250,- amerických dolarů (5.942,56 Kč).

Následně byl telefonicky kontaktován údajným zaměstnancem společnosti, podle jeho pokynů poskytl vzdálený přístup do počítače a do internetového bankovnictví. Dále zaslal kopie svých osobních dokladů (občanský a řidičský průkaz).

Ve středu 25. srpna 2021 byl oznamovatel kontaktován stejným mužem, který po přihlášení do internetového bankovnictví k účtu poškozeného z tohoto účtu, bez vědomí či souhlasu oznamovatele, odeslal finanční hotovost ve výši 180.000,- Kč na účet podvodníků. Dále zadal další dva platební příkazy na částku 9.418,- Kč a 157.423,- Kč, které měly být přeposlány na dosud nezjištěný účet, platby však neproběhly, platební příkazy byly bankou na žádost oznamovatele stornovány. Poškozenému i přesto, že některé platby stihl stornovat, byla způsobena škoda ve výši 185.942,56 Kč.

Skutek he prošetřován jako přečin podvodu a pachateli hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR  Kladno
27. srpna 2021

vytisknout  e-mailem