Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvod pracovníka realitní kanceláře

Ms kraj: Obviněný způsobil osobám škodu 16 milionů korun. 

Vrchní komisařka odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje prověřovala a vyšetřovala od počátku roku 2009 případ zpronevěry a podvodu, kterého se měl dopustit 29letý pracovník realitní kanceláře z Frýdku-Místku. V době od roku 2007 do října minulého roku si měl pro svoji potřebu přisvojit zálohy na nákup nemovitostí a další peníze měl získat podvodným vylákáním finančních částek od svých klientů.
 O průběhu vyšetřování jsme informovali loni v říjnu. Policisté nyní ukončili vyšetřování a předkládají spisový materiál státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.
 
Škoda 16 milionů korun
Spisový materiál má několik tisíc stran
Prověřování a vyšetřování bylo vzhledem k charakteru aktivit muže náročné. Z hlediska trestního stíhání je možné zjednodušeně uvést, že obviněný pracovník frýdecko-místecké realitní kanceláře peníze, které kupující poukázali na účet realitní kanceláře, dále již nepoužíval na určené transakce. Těmi byly například zaplacení kupní ceny prodávajícím nebo úhrada daně z převodu nemovitosti. Ačkoli si byl obviněný vědom, že finanční prostředky jiným než sjednaným způsobem použít nemůže, použil je v rozporu se smluvně sjednanými obchodními podmínkami, případně předstíral jiné skutečnosti prodeje.
Obviněný způsobil osobám zúčastněným na realitních obchodech škodu ve výši 16 milionů korun. V některých případech byly peníze poškozeným vyplaceny až poté, kdy podali trestní oznámení.
 
Policisté si vyžádali informace od svědků i poškozených. Zaevidovali celkem 35 poškozených osob, především z Moravskoslezského kraje, ale i například ze Zlínského kraje. Někteří poškození svěřili muži desetitisíce, jiní i miliony korun.
Kriminalisté dále zajistili ve věci v rámci domovních prohlídek a prohlídky jiných prostor a pozemků listinné materiály a účetní doklady. Na jejich základě byl vypracován znalecký posudek znalcem z oboru ekonomika, odvětví účetní evidence, kterým bylo zjištěno, jak bylo naloženo s financemi klientů realitní kanceláře.
Policisté si vyžádali v rámci vyšetřování i součinnost soudních znalců z oboru kybernetiky, kdy byl zkoumán zajištěný obsah počítačů realitní kanceláře. Obsáhlý spisový materiál nyní má zhruba 4 000 stran.
 
Návrh na podání obžaloby
Loni na podzim byl muž trestně stíhán pro dva trestné činy (zpronevěry a podvodu), přičemž stíhání bylo vedeno na svobodě. Vzhledem k tomu, že obviněný pokračoval v trestné činnosti i poté, co proti němu bylo zahájeno trestní stíhání, rozhodl soud na začátku letošního roku o jeho vzetí do vyšetřovací vazby.
Vrchní komisařka odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství v těchto dnech ukončila vyšetřování celého případu. Pokračující trestná činnost se odráží i v kvalifikaci skutku z hlediska podaného návrhu na podání obžaloby.
 
Policisté podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby, a to pro trestné činy podvodu a zpronevěry. Obviněnému hrozí v současné době trest odnětí svobody v délce od 5 do 10 let.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
25. března 2010
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem