Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvod při internetovém obchodování

JIČÍNSKO - Zákazník objednané zboží neobdržel 

V současné době mnoho lidí používá prakticky denně internet, který je zdrojem všemožných informací a možností. Svým uživatelům poskytuje také nejrůznější služby. Jednou z nich je určitě i možnost pohodlného obchodování.
Bohužel se najdou i jedinci, kteří zdánlivou anonymitu virtuálního prostředí zneužívají ke svému obohacení na úkor podvedených zájemců o neexistující nabízené zboží, kdy požadují zaplacení domluvené finanční hodnoty věci před jejím doručením.
Obětí takového nepoctivého obchodníka se stal počátkem prosince muž z Jičínska. Na internetovém portálu ho zaujala nabídka použitých měřících přístrojů na elektroniku ze zahraničí. Následně odeslal dotaz na cenu zboží, kdy se tato zdála lákavá, protože běžně se pohybuje ve vyšší cenové rovině. Na základě faktury provedl platbu v zahraniční měně prostřednictvím internetového bankovnictví, ale objednané zboží neobdržel. Následně zjistil, že identické zařízení bylo již prodáno v minulosti na jiném internetovém portálu, kdy podvodník pravděpodobně z původní nabídky okopíroval text a fotografie, které pak využil pro oklamání potencionálního zájemce. Poškozený přišel v přepočtu asi o 40 tisíc korun.
Jičínští policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, kdy podvodníkovi hrozí až dva roky vězení.
por. Bc. Petr Janda
22. 12. 2011 v10:55

vytisknout  e-mailem