Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvod při prodeji zboží na internetu

KLATOVSKO - Muž nabízel zboží, které nevlastnil a získané peníze si ponechal. Poškozeným nezaslal žádnou věc. 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality ukončili prověřování podvodu. Usnesení o zahájení trestního stíhání převzal dvaadvacetiletý muž ze Strakonic, který byl obviněn z pokračujícího přečinu podvod. Policisté případ prověřovali od léta loňského roku do současné doby.

V době od druhé poloviny měsíce listopadu 2018 do července 2019, muž na internetových portálech nabízel různé zboží, s úmyslem neoprávněně získat finanční prostředky.

Na internetu s poškozenými komunikoval prostřednictvím šestnácti e-mailových adres, postupně používal dvacet telefonních čísel i sociální sítě.

Finanční prostředky přijímal od poškozených postupně na čtyři bankovní účty, vedené v různých peněžních ústavech.

V nabídkách o prodeji zboží nabízel přípravky na hubnutí, antikoncepci, různý zdravotnický materiál a léky, kosmetické přípravky,  pneumatiky nebo disky na vozidla, zvukovou aparaturu, depilátor, kombinézu na motocykl,  hračky, stavebnice, potřeby na potápění,  bankovky, dětské- autosedačky, pleny, kočárky, čtyřkolku, kuchyňku, židle, zahradní domek a další věci.

Obviněný muž nabízel zboží prostřednictvím internetových inzertních nabídek, kdy na bankovní účty přijal finanční obnosy, ale zboží nikomu nezaslal ani nevrátil finance zpět a skončil komunikaci. Muž nabízené zboží nevlastnil a uvedenou činností měl v úmyslu získat finanční prostředky a uváděl kupující v omyl. Muž se k výše uvedené trestné činnosti doznal.

Celková výše škody byla vyčíslena na 182 107 Kč. Zjištěných poškozených bylo 79 s bydlištěm na různých místech republiky.

Podle trestního zákoníku, kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku větší škodu, bude potrestán odnětím svobody na jeden až pět let nebo peněžitým trestem.

nprap. Ladmanová Dana

2. září 2020 

vytisknout  e-mailem