Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvod při zkouškách

Jihočeský kraj - České Budějovice - Policisté Odboru cizinecké policie odhalili podvod při testech k uznání státního občanství. 

Specialisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje koncem minulého týdne předali sdělení podezření ze spáchání přečinu Poškození cizích práv dvěma mužům, občanu České republiky a občanu státu mimo Evropskou unii. Oba jsou rovným dílem podezřelí, že ve dvou případech chtěli pravděpodobně oklamat oprávněnou zkušební instituci při zkoušce z českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství České republiky.

Nejprve počátkem září v jedné z budov zkušebního centra - vysoké školy na teritoriu krajského města se český občan vydával za osobu cizince a za něj složil zkoušku z českých reálií, kdy jako své vlastní předkládal doklady totožnosti cizince s trvalým pobytem v ČR. Při zkoušce byli přítomni i policisté uvedeného odboru, kteří pojali podezření, že není vše v pořádku. Dále se muž při registraci vlastnoručně podepsal za cizince a po celou dobu zkoušky za něj jednal. Úspěšným složením zkoušky – předstíral za uvedeného cizince osvojení si potřebného rozsahu znalostí a to v rozporu s Vyhláškou č. 433/2013 Sb., o prokazování znalosti českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství České republiky a zákonem č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky.

Když se jim proces podvodného jednání osvědčil, za několik týdnů uskutečnili další protiprávní jednání, kdy zástupce oprávněné zkušební instituce na vysoké škole uvedli v omyl, když český občan stejným způsobem vystupoval za cizince při čtení českého textu. V rámci již předem zjištěných skutečností byl Čech a následně i cizinec zadržen policisty a oba je eskortovali na služebnu k provedení dalších opatření.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Poškození cizích práv a o stavu věci byl informován dosahový státní zástupce. Český občan ve věku 51 let a cizinec ve věku 55 let si poté z jejich rukou převzali sdělení podezření ze spáchání výše uvedeného přečinu.

Případ je řešen nevazebně formou zkráceného přípravného řízení, a proto lze očekávat, že se během dvou týdnů bude o dalších skutečnostech rozhodovat před soudcem okresního soudu.

Policisté Odboru cizinecké policie se vždy účastní uvedených zkoušek a kontrolují nejen předkládané doklady, ale i v rámci svých kompetencí ostatní náležitosti k přítomným osobám.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz

19. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem