Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod s mobilními telefony a telefonními službami

KARLOVARSKO – Obviněno 5 osob. 

Karlovarští kriminalisté zahájili trestní stíhání čtyř mužů ve věku 22, 29, 30 a 30 let a jedné ženy ve věku 31 let, které obvinili ze spáchání přečinu podvodu. Dva muže ve věku 29 a 30 let navíc obvinili ze spáchání přečinu poškození cizích práv.

Obviněné osoby měly od druhé poloviny února do druhé poloviny května roku 2020 na území celého Karlovarského kraje, osobně v různých pobočkách nebo telefonicky, neoprávněně získat majetkový prospěch u jedné z telefonních společností.  V několika případech měly za užití různých smyšlených legend se společností uzavírat smlouvy a dohody. Měly zřizovat zákaznické účty, zavázat se k odběru placených služeb a následně za zvýhodněné ceny odebrat na přibližně šedesát mobilních telefonů v různém cenovém rozpětí. V těchto případech měly uhradit pouze jistiny, ale smluvené služby, které byly podmínkou pro odběr mobilních telefonů za zvýhodněné ceny, již nehradit.  Mobilní telefony různých značek měly dále prodávat na území Karlovarského kraje provozovnám zabývajících se prodejem a nákupem elektroniky. Muži ve věku 29 a 30 let měli v několika případech uzavírat smlouvy a dohody na jim známé osoby, které nevěděly, že na ně byly smlouvy a dohody uzavřeny, případně nevěděly, jaké závazky smlouvy obnáší. Dále byly ze strany obviněných mužů ujišťovány, že se nejedná o podvod.

Svým jednáním měli způsobit celkovou škodu přibližně 570 tisíc korun.

V případě prokázání viny hrozí obviněným mužům trest odnětí svobody až na pět let, neboť svým jednáním způsobili větší škodu. Ženě v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, neboť svým jednáním způsobila na cizím majetku škodu nikoliv nepatrnou. 

prap. Jan Bílek
mjr. Bc. Kateřina Pešková
28.3.2022

vytisknout  e-mailem