Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod s odkazem na přepravní společnost ji stál nemalé peníze

KLADENSKO – Klikla na falešný odkaz přepravní společnosti, vyplnila údaje k platební kartě a přišla o více než sto tisíc korun. 

Policisté neustále evidují podvody na bazarových a inzertních portálech. Scénář se vesměs stále opakuje dokola. Prodávající nabízí k prodeji nějaké zboží a následně jej kontaktuje podvodník, který vystupuje jako kupující a tváří se, že má o danou věc zájem. Ten ale poté pošle odkaz na vyzvednutí peněz nebo odkaz, který vypadá jako skutečná stránka přepravní společnosti. Tam poškozený vyplní údaje ke své platební kartě a místo výdělku, přijde o nemalé peníze, někdy tisíce až statisíce.

Pětačtyřicetiletá žena na jednom z bazarových portálů nabízela k prodeji stavebnici lego za částku 800 Kč. Na inzerát se jí ozvala žena, která projevila zájem o nabízené zboží. V ten samý den se společně domluvily na prodeji, platbě a dopravě. Zájemkyně o zboží zaslala prodávající odkaz připomínající stránky přepravní společnosti, na který poškozená klikla, vyplnila do formuláře veškeré údaje k platební kartě, autorizovala platby v mobilu a poté zjistila, že přišla o téměř 111 tisíc korun.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to hrozí pachateli v případě odsouzení až dvouletý pobyt za mřížemi.

Pokud vy prodáváte jakékoliv zboží na internetovém či bazarovém portále, musí vám zaplatit druhá strana, tedy kupující. Nikdy proto nevyplňujte údaje z vaší platební karty, pokud vás kupující kontaktuje nebo zašle odkaz, kde údaje máte vyplnit. S největší pravděpodobností se jedná o dalšího podvodníka, který má své kroky velmi dobře naplánované a má jediný cíl – OKRÁST VÁS!

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
9. ledna 2024

vytisknout  e-mailem