Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Podvod, zpronevěra, krádeže

SOKOLOVSKO - Podvod za 256 tis. Kč 

Objednával zboží na firmu, nezaplatil a ponechal si je pro svoji potřebu
Dvaačtyřicetiletý muž byl obviněn z podvodu a pokusu podvodu. Jako zaměstnanec soukromé firmy byl zplnomocněn jednatelem k obchodním jednáním a uzavírání smluv v obchodním styku. Obviněný měl opakovaně využít svého postavení a jménem společnosti bez vědomí jednatele i ostatních oprávněných osob a v rozporu s interními předpisy a za porušení pracovního řádu objednat věci u jiné firmy. V jednom případě měl a uzavřít kupní smlouvu jménem společnosti na nákup 23 kusů plastových oken a dalších věcí. Obviněný si měl okna osobně převzít a fakturu neuhradit ani ji nedodat do firmy. V dalším případě měl objednat jedny francouzské dveře a poté také dvoje vchodové dveře. Převzetí francouzských dveří i faktura proběhly stejným způsobem jako v prvním případě. Vchodové dveře, ale nebyly obviněnému předány, jelikož nebyla uhrazena první faktura za okna. Převzatá okna i francouzské okno skončili na soukromém domě obviněného. Celková škoda je vyčíslena na částku 256 tis. Kč.
Obviněnému za podvod hrozí až 5letý trest odnětí svobody.

Opakovaně kradli v různých objektech
Celkem čtyřem mužům ve věku od 25 do 30 let sdělili kriminalisté podezření z pokračujícího přečinu krádeže. V prosinci roku 2012 měl nejdříve jeden z podezřelých vniknout do neobydleného domu v Habartově, odkud měl vynosit ven různé kabely různých druhů a délek, spojovací a jiný materiál, různé nářadí a další věci. S odvozem věcí mu pak pomohli dva podezřelí komplicové. Celkovou škodu vyčíslil majitel na 54 tis. Kč.
Dalších tří krádeží se měli dopustit během ledna letošního roku. Posupně vnikli do soukromého objektu v Habartově a dvakrát do objektu ve Svatavě. Z objektů brali především věci, které by mohli prodat ve sběrně druhotných surovin jako měděné kabely nebo stolní pilu s kovovým odpadem. Při poslední krádeži byli vyrušeni svědkem. Jeden z mužů byl do příjezdu hlídky na místě zadržen, druhý utekl. Celková škoda je vyčíslena na částku přesahující 62 tis. Kč.
Dva z podezřelých byli v posledních třech letech odsouzeni a potrestáni. Jeden za krádež a druhý za loupež. Vzhledem k výši škody hrozí všem podezřelým až 5letý trest odnětí svobody

Zpronevěra za 132 tis. Kč
Ze zpronevěry je trestně stíhán 27letý muž ze Sokolova. Obviněný muž měl převzít od soukromé společnosti na Karlovarsku sadu 4 značkových kol včetně pneumatik za účelem zprostředkování prodeje. Hodnota převzatých věcí dle odborného vyjádření činní 132 tis. Kč. Když byl zástupcem firmy obviněný kontaktován, uvedl, že sadu kol neprodal. Muž jej tedy vyzval, aby neprodané zboží vrátil. Obviněný se měl několik měsíců vymlouvat a vymýšlet různé důvody, proč nemůže sadu kol vrátit. V lednu letošního roku, ho firma opět zkontaktovala a požadovala vrácení kol. Obviněný ale 4. ledna letošního roku na Policii ČR oznámil, že se mu někdo vloupal do garáže a sadu kol odcizil. Policisté však šetřením zjistili, že chtěl pouze skrýt skutečnost, že sadu kol již nemá.
Za zpronevěru hrozí obviněnému až pětiletý trest odnětí svobody.

nprap. Mgr. Kateřina Böhmová
7. prosince 2013
 

vytisknout  e-mailem