Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodné jednání na internetu

KLATOVSKO - Po několikaměsíční komunikaci zaslala poškozená neznámému muži finanční hotovost. Doporučení policie. 

                Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování prověřují podvod, ke kterému došlo prostřednictvím komunikačního zařízení na internetu. V měsíci září loňského roku 47letá žena z Klatovska byla na internetu oslovena neznámým mužem, který vystupoval jako uživatel pod profilem i začala jejich komunikace prostřednictvím e-mailu. Muž zasílal texty v anglickém jazyce. Žena tento jazyk neovládá a tak používala k překladu internetový překladač až do měsíce února letošního roku, kdy muž oznámil své finanční problémy a chtěl půjčit peníze. Žena bankovním převodem zaslala na účet, který muž uvedl, částku 12 500 eur a měl peníze vrátit do konce měsíce dubna, což neučinil. V polovině měsíce dubna požadoval neznámý muž další finanční hotovost, ale žena chtěla nejdříve vrátit první půjčku a muž přestal odpovídat.
 
Doporučení – předvídavost a opatrnost:
      Podvodníci pod vymyšlenou identitou navazují s obětí důvěrný poměr a po delším období komunikace žádají peníze, opět pod smyšlenou legendou např. tíživá finanční situace, nezaměstnanost či zdravotní problémy a nákladná péče.
      Na internetu mají zodpovědnost za ochranu citlivých osobních údajů uživatelé a musí si uvědomit, že tyto informace jsou zneužitelné.
     V žádném případě neumisťujte na sociální sítě údaje, které jsou zneužitelné nebo v budoucnu použitelné proti konkrétní osobě.
     Různé komunikační prostředky jsou veřejným prostorem a k údajům se může dostat kdokoliv.
 Nepodlehněte emocionálnímu nátlaku těchto podvodníků.
 
 
 
 
 
 
nprap. Ladmanová Dana
 
12. 6. 2015

vytisknout  e-mailem