Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodné jednání na seniorech

ÚO Bruntál - pod legendou odečtu vodoměru se dostali do obydlí seniora a jiné zprávy z okresu 

Podvodné jednání na seniorech
Další senior se včera 22.11.2011 setkal s podvodným jednáním pachatelů, kteří se chtěli pod záminkou dostat do jeho obydlí. Naštěstí je vyrušil soused, který přišel za seniorkou na návštěvu.
Vše začalo krátce po 12,00 hodině v obci poblíž Bruntálu. 86letá paní šla z autobusu, když se blížila ke svému domu, tak ji oslovila neznámá žena s tím, zda tu bydlí a že jde odečíst stav vody. Pod touto legendou požádala o vstup do obydlí. Důvěřivá paní ji pustila dovnitř a šla s neznámou do sklepa. Pachatelka nezavřela vstupní dveře do domu a toho využily další dvě ženy, které vnikly dovnitř. Zde však po krátké chvíli byly vyrušeny sousedem, který přišel na návštěvu k poškozené. Všechny tři ženy utekly k černému vozidlu, kde na ně čekal neznámý muž a všichni odjeli pryč. Pachatelky naštěstí nestihly nic odcizit. 
Popis pachatelek
Žena, která požádala o vstup do obydlí, byla ve věku okolo 35 až 40 let, vysoká asi 170 cm, statné postavy, světlých krátkých vlasů. Na sobě měla hnědé oblečení a to buď kabát či bundu. Mluvila česky se slovenským či maďarským přízvukem.
Další dvě ženy byly tmavší barvy pleti, vysoké asi 155 až 160 cm, černých vlasů, silnějších postav a oblečeny měly tmavé kabáty.
V souvislosti s tímto případem opět upozorňujeme starší občany, aby byli obezřetní. Pracovníci společností poskytujících plyn, elektřinu či vodu mají vždy u sebe průkazy s logem dané společnosti, na kterých je uvedeno jejich jméno, příjmení a další údaje. Odečty většinou probíhají pravidelně, ve stejném období a ve stejném měsíci. Dále mají u sebe speciální přístroje či terminály se čtecím zařízením, které jim zobrazí informace o daném zákazníkovi, číslo elektroměru či plynoměru a jiné informace. Pokud přijedou vozem, tak je také označeno logem společnosti. Informace o konkrétním pracovníkovi či odečtech si mohou občané ověřit na zákaznických linkách daných společností – např. kontakt na RWE tel.  840 113 355 a ČEZ tel. 840 840840.
 
Odcizili motor i náhradní díly
V těchto dnech sdělili albrechtičtí policisté podezření 45letému a 20letému muži z přečinu krádeže. Toho se měli dopustit tím, že v Žárech měli v době od 13. do 14.9.2011 odcizit vedle jedné ze stodol různé odložené náhradní autodílny (benzínový motor s příslušenstvím a listová péra). Odcizené věci měli podezřelí odevzdat do sběrny druhotných surovin, kde následně byly také nalezeny a zajištěny. Způsobená škoda činí 11 tisíc Kč.
 
„Povedení“ návštěvníci
Ne vždy se návštěva vyvede dle očekávání. Policisté v těchto dnech šetřili hned dva případy, kdy pozvaní návštěvníci využili příležitost a z bytu odešli i s cizími věcmi či finančním obnosem.
            Bruntálští policisté sdělili 25letému muži v úterý 22.11.2011 podezření z přečinu krádeže. Té se měl dopustit tím, že dne 17.11.2011 využil krátké nepřítomnosti 25letého známého a ze stolku v bytě poškozeného, kde byl na návštěvě, odcizil finanční hotovost 11 tisíc Kč. Peníze měl podezřelý použit na úhradu svých dluhů.
            Policejní komisař SKPV zahájil trestní stíhání 22letého muže pro přečiny krádeže a porušování domovní svobody. Je mu kladeno za vinu, že dne 8.10.2011 v bytě v Krnově na ulici Pivovarská, kde byl pozván na návštěvu a popíjel alkoholické nápoje s 59letým poškozeným a při odchodu měl odcizit DVB-T přijímač a cestovní tašku. Také měl rozbít dveře do sklepa a zde vzít ještě jízdní kolo. Způsobená škoda činí 11 900 Kč. Kolo nalezli strážníci za dva dny  v Krnově volně odložené u jedné z křižovatek a vrátili majiteli.
 
Ze stodoly vzal pilu a křovinořez
V úterý 22.11.2011 oznámil majitel krádež zahradní techniky ze stodoly v obci Pitárné. Prozatím neznámý pachatel vnikl do stodoly násilně v době od 5. do 17.11.2011 a prohledal ji. Odcizil motorovou pilu a křovinořez v celkové hodnotě 3 tisíce Kč. Šetří OOP Město Albrechtice.
 
S vozidlem dostal smyk a těžce zranil spolujedoucí- zahájení trestního stíhání
Z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti byl v těchto dnech obviněn 18letý mladík. Toho se měl dopustit tím, že dne ráno 1.9.2011 v Holčovicích – Spálené jel s vozidlem Suzuki a nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, povaze a stavu vozovky. Při projíždění pravotočivé zatáčky dostal smyk a vyjel do protisměru. Zde se střetl s protijedoucím vozidlem Opel, které řídil 35letý muž. Po střetu opel vyjel mimo vozovku, kde čelně narazil do živého plotu rodinného domku. Suzuki se po střetu odrazilo a zůstalo stát na pravé krajnici. Při nehodě utrpěl zranění s dobou léčení dva týdny řidič opelu a těžce zraněna byla 19letá spolujedoucí ze suzuki a její léčení stále probíhá. Způsobená škoda činí 260 tisíc Kč.
 
Filmy a pohádky nelegálně stahoval, kopíroval a prodával
Z přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorských a práv k databázi jsme v těchto dnech obvinili 42letého muže z Krnova. Ten měl od jara do konce roku 2010 umístit na internetový portál inzerát, ve kterém měl nabízet k prodeji kompaktní disky s filmy a pohádkami. Ty měl nelegálně stahovat ze satelitního vysílání, následně doma rozmnožovat a nabízet jedno DVD za částku 49 Kč. Neoprávněně měl rozšířit a prodat celkem 84 kusů. Zákazníci byli z celé ČR a nejčastěji jim takto prodával kreslené pohádky. Svým jednáním způsobil škodu přes 15 tisíc Kč. Hrozí mu trest odnětí svobody až do výše dvou let.
                                                                                              
komisař por. Bc. Tušková P.
pisbr@mvcr.cz
23.11.2011
 
       

vytisknout  e-mailem