Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodné telefonáty

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté z krajského ředitelství policie Plzeňského kraje se v poslední době setkávají čím dál častěji s případy, které se týkají tzv. Vishingu. 

Tento princip je založený  na telefonních hovorech. Volající se představují jako zástupci velkých firem, jejichž služby člověk běžně využívá. Cílem bude ve vás vzbudit dojem, že jeho služby vlastně potřebujete. Volající se tedy mohou představit jako pracovníci banky, jejichž cílem bude zjistit přístupové údaje k vašemu účtu. Nejprve ve vás vzbudí dojem, že je váš účet v ohrožení, poté vás uklidní, že se není čeho bát a vše se dá vyřešit z pohodlí domova po telefonu. Požádá vás například o ověření přístupových hesel, ale i instalaci různých aplikací do telefonu či počítače pod záminkou lepšího zabezpečení a ověření transakcí. Volající při hovorech užívají tzv. spoofing telefonního čísla, při kterém dokáží napodobit jakékoliv telefonní číslo, včetně inflolinek bank či policejních telefonních čísel.  Zaznamenali jsme i případ, kdy se volající představil jako policista, který zjišťuje napadení bankovního účtu a vysvětluje nezbytnost převodu peněz na jiný, bezpečný  účet, který získal od pracovníků bank.

Policie ČR varuje:

I na volajícího člověka nahlížejte jako by vás oslovil venku na ulici. Buďte obezřetní, ověřte si, že člověk, který vám volá, skutečně pracuje ve firmě, kterou uvádí. Stačí, když na telefonní číslo zavoláte zpět. Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností kontaktujte svou banku. Bezpečnostní či autorizační kód nikomu nesdělujte ani nepřeposílejte. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na  tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte. Pro policisty jsou důležité údaje, jako jsou např. jména, čísla účtů e-mailové adresy, které vám případný útočník sdělil. Proto je dobré si ihned po takovémto podezřelém hovoru zaznamenat.

por. Bc. Ivana Jelínková, DiS.
9. června 2021

vytisknout  e-mailem