Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodné vylákání peněz

Prachatice – Poškozený poslal neznámému muži nejméně 11 000 korun. (Hlasová schránka 974 236 116) 

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu podvodu. Dosud neznámý pachatel zaslal minulý měsíc prostřednictvím emailu poškozenému výzvu k zaplacení finanční částky. Ještě ten den poškozenému pachatel také telefonoval, aby ho ujistil, že je nutné výzvu, která mu dorazila, akceptoval a peníze poslal. Na základě toho, důvěřivý muž finanční částku neznámému muži zaslal, čímž mu vznikla škoda za nejméně 11 000 korun.

Policie radí a doporučuje:

BUĎTE OPATRNÍ a nikomu neznámému, natož internetovému příteli, neposílejte žádné finanční prostředky.

VŽDY v takovýchto případech poproste o názor dalšího člověka, který se na vše bude dívat nezatížený předešlou naléhavou komunikací.

Množí se také podvody s nakupováním bitcoinů. Doporučujeme proto najít si důvěryhodného a osvědčeného obchodníka s touto kryptoměnou, přes kterého budete transakce provádět. Určitě je dobré si o daném obchodníkovi přečíst recenze a zkušenosti ostatních. Jestliže se rozhodnete pro koupi bitcoinu, musíte myslet také na bezpečnost. Ideální variantou je kryptopeněženka, jedná se o virtuální adresu, kde je nakoupená virtuální měna uložená.

Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači.

Policie doporučuje si všechny informace ověřovat, případně se s někým důvěryhodným poradit a v případě podezřelých okolností ihned kontaktovat linku 158.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

6. června 2021

vytisknout  e-mailem