Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodně získané dědictví

Ms kraj: Syn měl využít nemoci maminky a zajistit si dědictví za desítky milionů korun 

Moravskoslezští krajští kriminalisté zabývající se závažnou hospodářskou trestnou činností vyšetřují ne zcela obvyklý případ. Je velmi citlivý a současně smutný. Syn měl využít špatného zdravotního a duševního stavu své maminky a přepsat na sebe desetimilionové dědictví.

Kriminalisté prověřovali jednání muže středního věku z Karvinska, kterému z rodičů zůstala jen maminka. Ženu, vlastnící poměrně hodnotný majetek, postihla vážná zdravotní indispozice. Ovlivnila její fyzický i duševní stav. Paní se stala závislou na pomoci pečovatelů jistého zařízení. Její neutěšený zdravotní stav byl naprosto zřejmý i laikům. Její syn měl za této situace zajistit vše potřebné, aby paní mohla u advokátky podepsat darovací smlouvy. Ty byly k němu velmi štědré, stal se vlastníkem pozemků v hodnotě téměř 40 milionů korun. Takzvaně „ostrouhala“ díky mizivé hodnotě z dědictví jeho sestra, kterou bratr k notáři nepozval, neboť takto rozdělené dědictví pro ni mělo být údajně překvapením.

Kriminalisté pro ověření informací vyslechli množství osob blízkých paní, personál zařízení či osoby z advokátní kanceláře. Vyžádali si posudek z oboru zdravotnictví a učinili množství dalších úkonů.

Nutno podotknout, že kriminalisté vedli prověřování s ohledem na zdravotní stav a obecně věk poškozené velmi citlivě. Byli si současně vědomi choulostivosti celého případu, křehkosti rodinných vztahů a vazeb. Výsledkem poměrně náročné kriminalisté práce bylo, že překvapena z nového vypořádání dědictví byla vskutku nejen dcera, která měla mít s maminkou pěkný vztah a starala se o ni i v době nemoci, ale v podstatě všichni svědci. Bylo dále zjištěno, že paní měla s dědictvím své plány. Její syn každopádně neměl žádný legální příjem, měl vybírat dokonce maminčiny peníze z účtu. Po zdravotním problému se dlouho k mamince neměl, až po čase jakoby mávnutím kouzelného proutku se měl náhle začít až okatě intenzivně starat a zajímat. A pak zajistil dědické řízení…

Vrchní komisařka krajského odboru hospodářské kriminality obvinila muže ze zvlášť závažného zločinu podvod, spáchaného dílem dokonaným a ve stadiu pokusu. Všechny informace vedou k závěru, že muž činil vše výhradně pro svůj majetkový prospěch. V případě odsouzení hrozí obviněnému trest ve výši 5 až 10 let odnětí svobody.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 24. července 2024

vytisknout  e-mailem