Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodně získané zboží prodával na internetu

LOUNSKO - Hrozí mu až osmileté vězení. 

Z trestného činu podvodu je obviněn 31letý muž z Kadaně, který měl podle zjištění kriminalistů na jaře jako podnikající fyzická osoba odebírat zboží na faktury a nic za ně neuhradit. Zboží pak měl nabízet k prodeji na internetu.

Nejprve měl v průběhu dvou týdnů koncem března a začátkem dubna z jedné prodejny v Lounech postupně odebrat různé nářadí, například řetězové a motorové pily, křovinořez, vysavač apod. Zboží bylo vydáno celkem ve čtyřech případech, vždy na základě faktur splatných o několik dní později. Celková částka za takto odebrané zboží byla vyčíslena na téměř 140 tisíc korun. Ani jedna z faktur nebyla uhrazena.

Jeho jednání mělo pokračovat i v druhé polovině dubna, kdy se však pro další zboží měl vydat do prodejny v Teplicích. Celkem třikrát tam měl stejným způsobem odebrat další nářadí jako akumulátorové úhlové brusky, kombinované kladivo, magnetickou vrtačku a podobné zboží v celkové hodnotě těsně přesahující částku 140 tisíc korun. Za produkty nic nehradil, protože faktury byly splatné opět až za několik dní. Ani po jejich uplynutí k úhradám nedošlo.

Po nějaké době se zástupci poškozených firem obrátili na policii. Šetřením případu bylo zjištěno, že odebrané produkty měl dotyčný nabízet k prodeji prostřednictvím dvou internetových portálů. Část byla zřejmě tímto způsobem prodána nezjištěným osobám. Přibližně dvě třetiny zboží policisté zajistili a vrátili majitelům.

Podle policistů měl obviněný  předmětné produkty už od začátku odebírat od jejich dodavatelů s vědomím, že svým závazkům vyplývajícím z výše zmíněných faktur není schopen dostát. V té době totiž neměl žádné příjmy ani majetek a naopak měl několik exekucí.

Popsaného jednání se navíc měl dopouštět v době vládou vyhlášeného nouzového stavu v souvislosti s ohrožením zdraví způsobeným nemocí Covid-19.  V návaznosti na tuto skutečnost může být v případě odsouzení potrestán odnětím svobody v rozmezí dvou až osmi let.

por. Mgr. Miroslava Glogovská

tisková mluvčí

Louny 16. října 2020

vytisknout  e-mailem