Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Podvodní výběrčí

V těchto dnech se poměrně hojně setkáváme v ulicích Prahy s podvodnými výběrčími. Ti nepomáhají jiným, ale především sobě. 

Jeden z mnoha takových případů řešili policisté čtvrtého policejního obvodu naposledy včera v podvečer na Budějovické v Praze 4. Tam několik zdánlivě hluchoněmých mělo v ruce dokument, formulář, pomocí kterého přesvědčovali kolemjdoucí, že vybírají finanční prostředky na pomoc osobám se stejným postižením. Pravda byla ale úplně jiná. Žádný z těchto výběrčích nebyl nijak zdravotně postižen a peníze, které touto formou vybrali, putovali výhradně do jejich kapsy. A proč se tito podvodníci tváří jako hluchoněmí? Důvod je prostý. Nechtějí, aby dárci poznali, že se ve skutečnosti jedná o občany Rumunska. Bohužel, málokterý z dárců si nechá předložit průkazku, nebo jiný doklad, který by tyto výběrčí k popsané aktivitě opravňoval. Na záběrech můžete vidět, že se obdobného jednání tito „pomocníci“ dopustili už o několik dní dříve na Náměstí Míru. Avšak i zde to dopadlo stejným způsobem, jako včera na Budějovické. Policisté zjistí totožnost výběrčích a sepíší s nimi příslušné dokumenty pro podezření z přestupku proti majetku. Kontrolovaní totiž nemají ve valné většině nikdy vybráno tolik peněz, aby se jejich jednání dalo kvalifikovat například jako trestný čin podvodu. Proto touto cestou chceme varovat veřejnost před podobnými skupinami „hluchoněmých“, nebo jinými pokoutnými výběrčími. Apelujeme na každého, kdo by byl ochoten přispět finančním darem, aby se nejprve přesvědčil, že peníze předává oprávněné osobě. Každý dárce má právo na předložení dokladu oprávněnosti k vybírání peněz pro konkrétní sdružení, charitu, nebo neziskovou organizaci.
V případě výběrčích na fotografiích prosíme každého, kdo tyto osoby obdaroval, aby se policistům přihlásil prostřednictvím linky tísňového volání 158. Můžete tak přispět k tomu, že napříště nebude jejich jednání kvalifikováno jako přestupek, ale jako trestný čin, za který se mohou dostat na několik let za mříže.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 20. 2. 2014
Odkazy do noveho okna

podvodní výběrčí (1)

podvodní výběrčí (1) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí (2)

podvodní výběrčí (2) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí (3)

podvodní výběrčí (3) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí (4)

podvodní výběrčí (4) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí (5)

podvodní výběrčí (5) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí (6)

podvodní výběrčí (6) 

Detailní náhled

podvodní výběrčí

podvodní výběrčí 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem