Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodnice napálila seniory

MOST - Připravila je o úspory, slíbila dvojnásobek; Ničil cizí auta; Peněženky změnily majitele 

 Mostečtí kriminalisté pátrají po neznámé pachatelce, která podvedla seniory. Ta oslovila v pondělí dopoledne v centru města Mostu 83letou ženu. Znala jméno seniorky a ptala se jí, zda dostala pozvánku na schůzi. Na seniorce vymámila telefonní číslo. Uvedla, že seniorce někdo zavolá s tím, že má přinést peníze, které budou následně zhodnoceny. Kolem 11. hodiny skutečně volala neznámá žena, která se představila jako profesorka a vybídla seniorku, by jí přinesla peníze. Na setkání šel manžel seniorky, který dle pokynu přišel k mosteckému magistrátu. Tam se k němu připojila neznámá žena, která znala jméno muže. Okamžitě se zajímala o to, že muž má sebou peníze. Následně ho vyzvala, aby jí je předal a zamířila s ním za budovu magistrátu směrem k hotelu. Muž jí dal několik tisíc korun a poté odešel na finanční úřad, kam ho žena poslala, aby na ni počkal, protože ona odnese peníze do banky. Tam ovšem muž na pravděpodobnou podvodnici čekal marně.

Policie zjistila, že neznámá žena, která od seniora převzala hotovost, byla ve věku kolem 50 let. Měla plnoštíhlou postavu, světlé vlasy. Na sobě měla bundu hnědé barvy. Hovořila česky. Policie nevylučuje, že podvodnice byly dvě.


 

Obdobný případ policie šetřila před rokem. I tehdy neznámá žena oslovila v parku u Prioru seniorku, a řekla jí, že pracuje v lékařské komisi. Vykutálená podvodnice ženě namluvila, že jí volala, ale má zřejmě špatné číslo. Seniorka jí dala správné číslo. Sotva došla domů, telefon již zvonil. Ozvala se jakási žena od paní profesorky a vyzvala ženu, aby vzala své úspory a přinesla je do Bussines centra. Slíbila jí dvojnásobek za hotovost. Paní báchorce uvěřila a vzala necelých 20 tisíc a přišla na smluvené místo. Neznámá žena tam již čekala, vzala peníze a pospíchala do banky. Seniorku pak poslala do budovy Komesu, kde na ní měla čekat paní profesorka ze zdravotní komise. Důchodkyně však hledala tuto ženu v budově marně. I ona se stala obětí podvodu. Podvodnice měla být ve věku 55 let, měla kaštanové vlasy, 160 cm vysokou postavu a špatný chrup. Je možné, že šlo o stejnou pachatelku.


 

Policie v souvislosti s těmito případy apeluje zejména na seniory, aby v žádném případě nereagovali na obdobné nabídky, nedávali nikomu svá telefonní čísla a nepouštěli cizí osoby do svých domovů. Podvodníci využívají různé praktiky, jak získat finanční prostředky druhých a neštítí se ničeho. Zaměřují se hlavně na starší osoby a slibují jim zhodnocení peněz, levnější léky či příspěvky na léky. Vždy jde o podvody. Jak je vidět, někteří lidé těmto slibům uvěří.


 

Měl vztek, tak kopal do zpětných zrcátek

Neobvyklým způsobem hodlal ventilovat svůj hněv dvacetiletý mladý muž z Litvínova. Koncem roku při cestě do místa svého bydliště měl zlost. Údajně ho opustila milá a v dechu mu koloval alkohol, který popíjel u kamaráda. A protože byl údajně notně dopálený, vztek si vybil na autech, které poškodil. U zaparkovaných vozidel značky Škoda a VW v ulici Smetanova kopem nohy poničil zpětná zrcátka a poškozeným majitelům tak způsobil škodu ve výši 3 650 korun. Policejní inspektor litvínovské policie muži včera sdělil podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.


 

Policie zloděje cigaret odhalila již druhý den

Skvělou práci odvedli kriminalisté a policisté obvodního oddělení. Odhalili pachatele, kteří se tento týden vloupali do prodejny potravin a do jedné mostecké restaurace. V noci na úterý zatím neznámí lapkové vnikli do pivnice, kde odcizili 25 kartonů cigaret v hodnotě 16 350 korun. Téže noci zavítali ještě do prodejny, kam se dostali násilným vloupáním a uvnitř obchodu ukradli cigarety. Policisté na základě místní a osobní znalosti případy na druhý den objasnili a zjistili, kdo má krádeže vloupáním na svědomí. Policejní komisař na základě výsledků šetření zahájil trestní stíhání a obvinil dva muže ve věku 25 a 24 let, oba z Mostu, z přečinu krádeže vloupáním. Obvinění muži jsou stíháni na svobodě.


 

Zloději odnesli nářadí a vybavení na lyže a golf

Neznámí pachatelé vykradli sklepy v Mostě a Litvínově. Zatím neznámý lapka vnikl v noci do panelového domu na sídlišti Výsluní v Mostě. V suterénu domu se vloupal do jedné sklepní kóje, ze které odcizil pět litrů motorového oleje a různé nářadí. Poškozený majitel odhadl, že mu zloděj zanechal škodu ve výši 11 000 korun. Jiný zloděj kradl v Litvínově. Ze sklepa obytného domu, kam se dostal za použití násilí, odnesl lyžařské vybavení a golfový bag s holemi. Majitel sklepa vyčíslil škodu na devět tisíc korun.


 

Kapsář připravil včera odpoledne muže o peněženku

O peněženku přišel včera jeden starší muž z Litvínova. V Mostě vystupoval z tramvaje v centru města u obchodního domu Prior. Přijel z Litvínova a svoji portmonku měl uloženou v tašce, kterou měl celou dobu při sobě. Venku zjistil, že peněženku nemá. Zda byl okraden na ulici, nebo v prostředku hromadné dopravy, je předmětem šetření mostecké policie. Muž přišel krádeží i o osobní doklady a platební kartu.


 

Lapka využil příležitosti, sáhl do kabelky a ukradl peněženku

Policie v Mostě pátrá po neznámém pachateli, který si přivlastnil též cizí peněženku. Ke krádeži došlo v čekárně jednoho zdravotnického zařízení. Tam si lapka všiml kabelky, které její majitelka nevěnovala náležitou pozornost. V nestřeženém okamžiku sáhl do tašky a z ní odcizil portmonku, ve které měla poškozená několik tisíc korun, osobní doklady a platební kartu. Případ nyní šetří mostecká policie.


 

Na diskotéce vzala cizí mobil, ležel volně na stole

Policejní inspektor sdělil ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání provinění krádeže jedné dívce z Mostu. Ta měla dle policistů minulý týden v Mostě odcizit cizí mobilní telefon. Ke krádeži mělo dojít na jedné mostecké diskotéce, kdy si dívka všimla na stole volně odloženého mobilu a zmocnila se ho. Mobil byl vrácen zpět poškozené majitelce, která jeho hodnotu vyčíslila na částku 19 tisíc korun. Případ šetří mostečtí policisté.


 

nprap. Ludmila Světláková

Most 18. ledna 2013

vytisknout  e-mailem