Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci chtěli muže připravit o více než jeden a půl milionu korun

ROKYCANSKO – Sedmatřicetiletý muž projevil zájem o investování, podvodníci ovšem zneužili jeho údaje a pokusili se získat úvěry ve výši 800 000 korun a 790 000 korun. 

Rokycanští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality od 23. března 2022 řeší případ podvodníků, kteří pod záminkou výhodného internetového investování získali od poškozeného údaje k jeho internetovému bankovnictví a následně je zneužili.

 Sedmatřicetiletého muže zaujala na internetu reklama slibující výdělek skrze obchodování s kryptoměnami. Provedl proto registraci na těchto stránkách a zanedlouho byl telefonicky kontaktován neznámým mužem, který mu ze své emailové adresy zaslal odkaz s aktivačním klíčem, jenž měl poškozenému sloužit k dokončení registrace. Po tomto kroku ještě musel zaplatit dva vstupní poplatky ve výši 110 liber a 100 amerických dolarů. Po odeslání částek ho ještě kontaktoval druhý neznámý muž, který jej pod záminkou úplného dokončení registrace přiměl k instalaci aplikace umožňující vzdálený přístup k jeho zařízení. Tímto krokem poškozený muž umožnil podvodníkům přístup k informacím v jeho počítači. Pachatelé se tak dostali i do jeho internetového bankovnictví, přičemž si chtěli na svůj účet zaslat částku přes padesát tisíc korun. To se jim ovšem nepodařilo, a tak si jménem poškozeného chtěli sjednat dva úvěry u různých finančních institucí. Jedna z nich úvěr ve výši 800 000 korun neschválila, druhá pak 790 000 korun připsala na účet poškozeného. Tomu se však jednání neznámých mužů začalo zdát podezřelé, a proto kontaktoval banku, aby zablokovala jeho účet. Nebýt včasného zásahu, peníze by zcela jistě obratem putovaly na konto podvodníků a poškozený muž by musel úvěr bance splatit. Takto přišel zhruba o 5 500 korun, které zaplatil v cizích měnách na výše zmíněných vstupních poplatcích. Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů úvěrový podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Případem se nadále zabývají a opětovně apelují na občany, aby neinstalovali do svých zařízení neznámé aplikace, jež mohou podvodníkům zpřístupnit bankovní či jiné citlivé údaje.

prap. Ondřej Hodan
1. dubna 2022
 

vytisknout  e-mailem