Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodníci jsou stále vynalézavější

HRADECKO - Muž přišel o tisíce korun. 

Opětně apelujeme na občany, aby byli obezřetní při reagování na zasílané odkazy. Během posledních pár dní řešíme v našem kraji již druhý podvod, který je spjatý s internetovým portálem booking.com a předpokládáme, že s nastávající dovolenkovou sezónou jich bude přibývat. I v tomto druhém případu, poškozeného 41letého muže přes WhatsApp kontaktovala osoba, která vystupovala jako personál hotelu, kde měl přes booking.com zarezervovaný pobyt.  Osoba psala anglicky a nabízela možnost zajištění parkovacího místa a následně požadavek na potvrzení platební karty. U zaslaného e-mailu, který vypadal velmi  věrohodně a jako přímo od společnosti booking.com, v němž byl odkaz přiložen, nepojal muž žádné podezření, protože dotyčná osoba znala jeho e-mail, kam a kdy jede a bylo v něm uvedeno i číslo rezervace jeho pobytu. Kvůli rezervaci částky za pobyt vyplnil na stránce, která se opětovně tvářila jako od společnosti booking.com požadované údaje z platební karty a úkon potvrdil. Podezření pojal až v okamžiku, když byl opětovně informován, že potvrzení platební karty neproběhlo a měl postup zopakovat, byť mu peníze z účtu byly odepsány. Kontaktoval přímo hotel, kde mu sdělili, že má vše v pořádku zarezervované a žádné údaje o platební kartě po něm nepožadovali. Nahlédnutím do internetového bankovnictví zjistil, že z jeho účtu odešlo téměř 20 tisíc korun na zahraniční účet.

Uživatelé platebních karet a internetového bankovnictví, buďte při jejich používání velmi obezřetní! Nikomu nesdělujte přístupová hesla, údaje z platební karty, potvrzovací kódy a čtěte pozorně potvrzovací sms klíče. Při opakovaných výzvách k zadání bankovních údajů je třeba vždy ověřit, zda skutečně komunikujete s tím, kdo by to mohl po vás požadovat. Pokud nejste schopni si to ověřit, úkon neprovádějte a proveďte ho až tehdy, kdy jste si opravdu jisti. Při potvrzování plateb a uvádění údajů nikdy nespěchejte a úkony provádějte v klidu a ne pod tlakem. Nikdy nemůžete vědět, s kým jednáte. Zda třeba někde neunikly vaše údaje, nebo nedošlo k neoprávněnému přístupu do počítačového systému. Uvědomte si, že pokud peníze odejdou na zahraniční účet, už je pravděpodobně nikdy neuvidíte. 
V tomto konkrétním případě je jediný správný postup, než v odkazu vyplníte údaje, ověřit si jakýmkoliv způsobem požadavek u konkrétního hotelu, kde máte provedenou rezervaci. 

por. Iva Kormošová
16.2.2023, 13.30

vytisknout  e-mailem