Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvodníci lákají na vyplácení dávek z nemocenského pojištění

BEROUNSKO – Pokud vám přišla SMS s odkazem na stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, zbystřete! 

I když jsou občané na veškeré typy podvodů opakovaně upozorňováni, nedaří se bohužel jejich počty snižovat. Podvodníci přicházejí neustále s novými triky a legendami, kterými lidé uvěří a nechají se okrást o své peníze.

Upozorňujeme na další triky kybernetických útoků, které se schovávají za nabídku vyplácení dávek z nemocenského pojištění. Podvodné zprávy Vám mohou přijít e-mailem nebo SMS zprávami. Zprávy nebo e-maily Vám přijdou spolu s odkazem na webové stránky věrně napodobující oficiální web Ministerstva práce a sociálních věcí. Jazyková kvalita textu zpráv se v různých verzích liší, nicméně ale jde o strojový překlad, který můžete pozorným přečtením odhalit.

Jedním z poškozených je 62letý muž. Tomu zaslal podvodník SMS zprávu s odkazem na Ministerstvo práce a sociálních věcí a možností získat vyplacení dávek nemocenského pojištění. Muž na odkaz klikl, čímž byl přesměrován na stránky podobající se skutečné webové stránce České správy sociálního zabezpečení. Tam byl vyžádán k přihlášení do svého internetového bankovnictví. Po vyplnění veškerých údajů potvrdil transakci a poté zjistil, že mu byla z účtu odečtena částka ve výši téměř 200 tisíc Kč. 

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání 3 trestných činů, a to z podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to hrozí pachateli v případě dopadení a odsouzení trest odnětí svobody na tři roky až osm let.

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se Vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a Vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly Vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
3. března 2023

vytisknout  e-mailem