Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodníci mají nové finty

MOST - Nabízí vyčištění zlata a okrádají seniory. 

 
Podvodníci na Mostecku přišli s novými fintami, při nichž okrádají seniory. Dva muži nabízeli starším ženám vyčištění zlata, neznámá žena slibovala zajištění podpory v nemohoucnosti. Ve všech třech případech seniory okradli.

První případ se stal 3. července, kdy v centru Mostu před prodejnou Bilbo seděla na lavičce 67letá žena, kterou kolem 11. hodiny oslovil neznámý muž. Ženě nabídl vyčištění zlatých šperků. Sám poukázal na svůj blyštivý řetízek s přívěskem se znamením. Důchodkyně mu ochotně předala několik prstýnků a řetízky s přívěsky. Pro vyčištěné šperky si měla přijít druhý den na stejné místo. Čekala tam ovšem marně. Podvodem přišla o věci za třicet tisíc korun. Podvodník byl ve věku kolem 50 let, vysoký cca 180 cm, střední postavy. Měl černé krátké vlasy. Oblečen byl v kostkované košili červeno oranžové barvy s krátkým rukávem.


 

Druhý podobný případ se stal 18. července krátce po 10. hodině. U budovy Bussines centrum u prodejny Dopravních podniků se 92letá žena potkala s neznámým mužem, který se s ní dal do řeči. Nabízel ovoce a tvrdil ženě, že je její soused. Pak ukazoval šperky, které prý čistí a nabídl ženě vyčistění náušnic, které měla na uších. Žena mu je vydala a on za pár minut přišel a vrátil je vyblýskané. Žena odešla a jela autobusem do svého bydliště. Muž jel za ní a stále ji sledoval. Poté co vcházela do svého bytu, byl náhle u dveřích a bez pozvání vstoupil dovnitř. Nabídl vyčištění šperků a žena mu dala pánské a dámské prsteny, náhrdelník a další věci v hodnotě 25 000 korun. Předstíral telefonní hovor a seniorce namluvil, že potřebuje půjčit peníze na odtažené vozidlo. I peníze dostal. Pak se už neukázal. Muž byl ve věku kolem 40 let, měl krátké vlasy, oholený, kulatý obličej. Není vyloučeno, že to byl stejný podvodník.


 

Třetí případ okradeného seniora policie zaznamenala 14. července též v Mostě. U dveří 91letého muže zazvonila neznámá žena. Zeptala se, zda muž má zažádáno o podporu v nemohoucnosti. Muž to skutečně plánoval. Nalhala mu, že ona může zařídit daleko vyšší podporu, ale potřebuje k tomu 10 000 korun. Důchodce jí požadované peníze dal a chtěl po ní občanský průkaz. Pohotově sdělila, že ho má v autě a šla pro něj. I když ji muž následoval před dům, byla rychlejší a zmizela. Podle získaného popisu byla asi 60letá, měla kaštanové polodlouhé vlasy, zavalitější postavu a hovořila se slovenským přízvukem.


 

Policie v souvislosti s těmito zveřejněnými případy apeluje na starší osoby, aby byly opatrné v komunikaci s cizími lidmi, nevěřily jim a v žádném případě je nepouštěly do svých domácností. Tito podvodníci si záměrně vybírají za oběti seniory, protože ví, že jsou důvěřiví a slyší na různé sliby.


 

nprap. Ludmila Světláková

Most 22. července 2014

vytisknout  e-mailem