Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodníci okrádají seniory

LIBEREC - Varujte seniory před nepoctivci ! 

V průběhu posledních dvou dnů došlo na území města Liberce k podvodnému okradení dvou seniorek.

V úterý 24. ledna zavolal na pevnou telefonní linku 90-leté seniorky bydlící v Budyšínské ulici v Liberci muž, který se ženě představil jako její synovec. V telefonu nastínil, že potřebuje hotovost 90 000 Kč k zakoupení vozidla. Žena doma peníze neměla, ale došla pro ně do nedalekého bankovního ústavu. Po příchodu domů jí opět telefonoval údajný synovec a řekl jí, že pro peníze přijít nemůže, ale pošle pro ně svoji sekretářku. K předání částky 55 000 Kč došlo před domem seniorky.
Teprve o dva dny později se žena při rozhovoru se synem dozvěděla, že byla podvedena. Žádný její synovec peníze nepotřeboval a tudíž jí ani nevolal.
S prosbou o pomoc se proto obrátila na policisty Obvodního oddělení Liberec – město, kteří případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu ,,podvodu“, za který pachateli může hrozit až pětiletý trest odnětí svobody.

Ve čtvrtek 26. ledna okolo 15,00 hodiny odpolední zazvonily u bytu 89-leté ženy v Krkonošské ulici v Liberci dvě ženy. Představily se jako sociální pracovnice, které nesou ženě jakýsi přeplatek. Žena je vpustila do bytu. Dále se případ již odehrál podle starého scénáře. Podvodnice měly pouze velkou bankovku a žádaly peníze nazpět. Seniorka odhalila místo, kde měla uloženy všechny peníze. Následně byla odlákána údajným zvoněním na domovní dveře a během chvilky pak přišla o 15 000 Kč.
K popisu pachatelek víme následující: První žena byla ve věku okolo 35 let, zhruba 160 cm vysoké postavy, tmavých vlasů, na sobě měla modrou bundu a tmavé kalhoty. Druhá žena byla také ve věku okolo 35 let, byla však vyšší než první a na hlavě měla světlou čepici.
Tímto případem se zabývají policisté Obvodního oddělení Liberec – Vápenka, kteří případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu ,,krádeže“, za což pachateli hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Policisté vyzývají především starší občany, nevpouštějte do svých bytů či domů žádné neznámé osoby, ať se již vydávají za kohokoliv /elektrikář, sociální pracovník, pracovník pošty a další / !!!!
Nikdy nedůvěřujte různým telefonickým prosbám o půjčky, byť se má jednat o peníze pro rodinného příslušníka, protože na druhém konci telefonu může být podvodník, který vás chce okrást!

Skutečnost, že varování před nepoctivci je na místě, dokládá statistika z roku 2011, kdy liberečtí policisté řešili 13 různých případů okradených seniorů.

por.Mgr.Ludmila Knopová
27. ledna 2012
tel. 724 1789 464
email. tiskova.liberec@email.cz

vytisknout  e-mailem