Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodníci opět útočí na seniory

Bohumín - dva okradení senioři 

Policie opět varuje občany, a převážně seniory, před podvodníky, kteří pod různou záminkou se snaží dostat do jejich přízně a následně se vloudit do obydlí. Dva případy takovéto trestné činnosti v tomto týdnu šetří bohumínští policisté. První případ se odehrál ve středu 14. 5. 2014 kolem 10 hodin v Bohumíně na třídě Dr. Beneše na autobusové zastávce. Neznámá žena oslovila třiadevadesátiletého starce, kterého se vyptávala, zda je ženatý, kde dříve pracoval, a podobně. Svou konverzaci ukončila slovy, že za mužem chtěla stejně jít, že má pro něho přeplatek za léky. Na to, že dostane peníze, senior slyšel a tak s neznámou ženou se vrátil zpět do svého bytu. Ta už si z předchozího vyptávání byla sto procentně jistá, že v bytě nikdo není a jen čekala na svou příležitost, která se po chvilkovém čekání dostavila. Žena v kuchyni použila starý, ale stále osvědčený trik s bankovkou. Požadovala rozměnění bankovky v hodnotě 5.000 korun s tím, že částka 1.000 korun náleží muži za přeplatky na lécích. Oba odešli do ložnice a senior před neznámou ženou z televizního stolku vytáhl obálku se všemi úsporami, částkou 17.800 Kč, bankovku rozměnil, peníze zpět uložil a společně se s ženou vrátil zpět do kuchyně. Podvodnice posléze použila další lest. Pod záminkou vytrácení tužky se vrátila zpět do ložnice, finance odcizila a nařídila muži, aby na ni čekal, že ve svém autě musí vypsat šek na vrácení peněz. Po marném čekání a zjištění, že peníze už nejsou na svém místě, stařík přišel na to, že se stál obětí podvodného jednání neznámé ženy.
Další případ ze čtvrtka se stal opět v Bohumíně a má podobný scénář-lstí se dostat do bytu seniora. Tentokrát se nechala oklamat sedmdesáti osmiletá žena, která svou důvěřivosti přišla o své nemalé celoživotní úspory. Seniorku kolem 12:20 hodin u vchodových dveří oslovila neznámá žena s tím, že jí nese přeplatek za vodné a stočné a u ní doma si potřebuje opsat stav vodoměrů. Obě ženy vešly do kuchyně, aniž by zavřely za sebou vchodové dveře a následně neznámá žena odešla do místnosti WC, kde se nacházejí vodoměry. Po chvíli, když se žena vrátila zpět do kuchyně, začala s otřepanou frází a to rozměnění bankovek. Nepočítala však s tím, že seniorka jí v kuchyni hned peníze rozmění a tak prohlásila, že je vše popletené, že jde ven peníze sama rozměnit a do bytu se vrátí. Po odchodu ženy podvedená důchodkyně zjistila, že jsou pootevřené dveře do ložnice, otevřené dveře do skříní a je otevřený šuplík. Prohlídkou zjistila, že ze skříně jí byla odcizena finanční částka ve výši 280.000 korun. Zde policie pracuje s verzí, že pachatelka nemusela být sama. Úmyslně pootevřenými dveřmi do bytu mohla vejít další osoba, která byt prohledala a krádež uskutečnila.
I když se v obou případech popis ženy shoduje, policie nevylučuje možnost, že se jedná o dvě pachatelky, které nemusí mít žádný vztah k městu. Pohybují se po celém území republiky a své praktiky zkoušejí na seniorech, které si předem vyhlédnou.

Byl získán popis. Jedná se o ženu ve věku 30-35 let, plnoštíhlé postavy, bílé pleti, tmavě hnědé rovné krátce střižené vlasy. Oblečená do tmavých kalhot.

Policie doporučuje: buďte maximálně obezřetní, nikoho cizího do bytu nevpouštějte, při návštěvě cizí osoby nebuďte v bytě sami, nikdo Vám peníze do rukou nedá, peníze se posílají na účet nebo poštovní poukázkou, firmy a služby jsou předem ohlášené a prokazují se průkazkou, kde je možno si totožnost ověřit.

 

Jaroslav Kus , zpráva ze dne 16.5.2014
vrchní inspektor PIS Karviná

vytisknout  e-mailem