Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci seniorů se objevili v Plzni

PLZEŇ - Nepouštějte do bytů nikoho cizího.  

     Na policisty z obvodního oddělení Plzeň – Lochotín se obrátila 29. června tohoto roku 81letá žena s tím, že předchozí den měla v bytě dvě nezvané návštěvnice. Když se dopoledne vracela do domu, do dveří s ní vešla cizí žena a vyjela výtahem o patro výš než oznamovatelka. Než ale seniorka stačila vejít do svého bytu, žena se k ní vrátila a požádala o zapůjčení tužky a papíru. I přestože měla počkat na chodbě, vešla bez vyzvání do obydlí. Na otázku, co tam dělá, vytáhla nezvaná paní z igelitové tašky prostěradlo a roztáhla jej tak, aby majitelka nic neviděla.  Následně uslyšela bouchnutí dveří a dovnitř vešla další žena, která požádala seniorku o pití. Ta jim řekla, aby okamžitě opustily byt, a že volá policii. Ženy se zalekly a odešly, aniž by něco odcizily.
     Podobný případ řeší i policisté ze Slovan. První červencový den kolem poledne požádala na společné chodbě domu neznámá žena 83letou seniorku o papír a tužku pro zapsání vzkazu. Společně došly ke dveřím bytu a i v tomto případě se neznámá vnutila do bytu a diktovala seniorce, co má psát. V ten okamžik vešla do bytu další paní. To se již majitelka rozčílila a snažila se je vyhodit. Ženy se ji snažily zadržet v kuchyni. Během té chvíle se do bytu dostal někdo třetí a ze skříně v ložnici odcizil šperky. Jednalo se o dámské náramky, prstýnky, řetízky a pánský snubní prsten a náramek. Žena vyčíslila škodu na více než 17 tisíc korun.
     Policisté případy kvalifikovali jako přečiny porušování domovní svobody a krádež a po pachatelkách pátrají. Obě ženy mluvily česky s cizím přízvukem. Jedna byla ve věku přibližně kolem 45 let, 175 centimetrů. Měla mít tmavé vlasy a na sobě tmavé oblečení. Druhá žena byla starší, přibližně kolem 60 až 65 let, vysoká 165 centimetrů a světlé vlasy. Byla oblečená do bílých šatů s kytkami.

     Apelujeme na všechny starší spoluobčany, aby do svých domů či bytů v žádném případě nepouštěli cizí osoby. A to ani do společných chodeb domů. Vchodové dveře by měly být zamčené přes celý den. Pokud už se stane, že se do vašeho bytu dostane cizí osoba, ihned volejte policii na linku 158 a dotyčné vykažte ven. V případě pátrání po pachatelích hraje čas nahlášení důležitou roli. V bytě na nic nesahejte a vyčkejte do příjezdu policistů.

por. Ing. Martina Korandová
4. července 2016

vytisknout  e-mailem