Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Podvodníci vás mohou připravit o značné úspory

KRAJ VYSOČINA: Každá investice má svá rizika 

Policisté v Kraji Vysočina prověřují různé případy internetových podvodů, které mají mnoho společného, a to snahu rychle zhodnotit své finance prostřednictvím investování. Avšak tyto případy nekončí očekávaným ziskem, ale ve většině případů přicházejí lidé o své úspory, mnohdy se i zadluží. Policisté by chtěli vyzvat občany k větší obezřetnosti a připomenout jim, že je nutné být opatrný a dodržovat zásady a pravidla, které zajistí jejich penězům větší bezpečnost.

Obětí podvodníka se stali muž se ženou, kteří přišli o více než sedm set tisíc korun. Žena svému známému zaslala v několika platbách peníze za účelem jejich zhodnocení. Muž se však nechal zlákat podvodníkem, do svého počítače si nainstaloval aplikaci vzdáleného přístupu, čehož využil pachatel. Tento z účtu poškozeného zaslal peníze do krypto-peněženky a tím o ně muž definitivně přišel a pachatel s ním přestal komunikovat.

Další obětí podvodníka se stala žena, která zareagovala na sociální síti na reklamu, která informovala o rychlém zhodnocení finančních prostředků investováním do kryptoměn. Vyplnila žádost k registraci a následně byla kontaktována podvodníkem, který se vydával za manažera společnosti. Ženu měl zastupovat a provést ji obchodováním s kryptoměnou. Při procházení všech aplikací ji nechal stáhnout do mobilu i počítače aplikaci pro vzdálený přístup a již nic nebránilo, aby žena začala „investovat“. Podvodník ženu připravil o dvě stě tisíc korun a stal se nekontaktní.

S velmi podobnou situací se setkal i muž, který taktéž zareagoval na lákavou reklamu a i jeho následně kontaktoval zástupce investiční společnosti. Muž na základě telefonických hovorů autorizoval platby, které za něj provedl pachatel. Následně ho ještě přesvědčil, aby si vzal úvěr s tím, že čím více investuje, tím rychleji se mu finance vrátí a dosáhne vyššího zisku. Poškozený muž přišel téměř o čtyři sta tisíc korun.  

Jak se podvodům bránit?

Buďte obezřetní a opatrní, ke každé investici přistupujte jako k rizikové
Neinvestujte celé své jmění, nezadlužujte se
Chcete-li investovat do kryptoměn, obracejte se na renomované a důvěryhodné finanční instituce
Nenechte se po telefonu zlákat k žádným transakcím vašich finančních prostředků
Nikdy nic neodsouhlasujte pod nátlakem
Neinstalujte si softwary pro vzdálený přístup do svého počítače/ mobilu či jiného zařízení
Jestliže se tak již stane, nepřihlašujte se do svého internetového bankovnictví (umožníte tím podvodníkovi přístup k vašim heslům)
Ostražitost by neměla chybět ani při neodůvodněném podezřele rychle rostoucím zisku

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
1. února 2024

vytisknout  e-mailem