Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvodníci vymýšlí stále nové způsoby, jak si přijít k penězům

České Budějovice - Vydávali se za bankovní úředníky, žena přišla o více než 100 000 korun. 

Podvodníci vymýšlí stále nové způsoby, jak se dostat k vašim penězům. Na policisty z obvodního oddělení Čtyři Dvory se v těchto dnech obrátila žena, která uvedla, že ji v úterý kontaktoval telefonicky člověk, který vystupoval jako pracovník ČSOB. Upozornil ji, že se někdo může nabourat na její bankovní účet vedený u společnosti AirBank. Také jí řekl, že se někdo skrze její bankovní účet snaží uzavřít bankovní úvěr u banky ČSOB na částku 265 000 korun. V ten samý den ženu kontaktoval jiný muž, který tvrdil, že je zaměstnancem AirBank a řekl jí, že mu volali z banky ČSOB s tím, že se jí někdo pokouší nabourat do jejho účtu a on, že se pokusí ji vše pohlídat, aby nedošlo k odcizení peněz. Následně ženě zavolal ještě jiný muž a představil se jako policista. Ženě sdělil, že hrozí hackerský útok na její bankovní účet. Hned druhý den zavolal ženě znovu údajný pracovník AirBank a dal jí jasné instrukce, jak může zachránit své peníze. Žena byla po předchozích telefonátech přesvědčená o tom, že jí skutečně hrozí hackerský útok a tak jeho pokyny splnila. Muž jí řekl, aby došla k libovolnému bankoatu a vybrala ze svého účtu všechny své peníze. Ve dvou výběrech tak žena vybrala více než 100 000 korun. Následně jí muž prostřednictvím aplikace WhatsApp zaslal pět QR kódů k provedení plateb v nedalekém vkladovém bankomatu na kryptoměny Bitcoin. Poškozená tyto QR kódy postupně naskenovala na obrazovku Bitcoinmatu a v dobré víře, že zachraňuje své peníze,  postupně provedla pět vkladů. Postupně tak vložila celkem 105 000 korun a tím o své peníze přišla. 

Policisté se případem intenzivně zabývají. Neznámý pachatel či pachatelé jsou podezřelí z trestného činu podvodu. Policisté zároveň upozorňují, že obětí obdobného trestného činu se může stát opravdu kdokoliv. Buďte proto ostražití a své peníze si hlídejte. Nedůvěřujte podezřelým telefonátům a raději vždy sami kontaktujte vaši banku, abyste si případné napadení vašeho bankovního účtu sami prověřili. 

Co dělat, pokud jste se Vy nebo někdo z Vašeho okolí z takovým podvodem setkali?:

  • Nereagujte na podobné hovory a v žádném případě nesdělujte k Vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní / autorizační kód, který Vám přišel formou SMS zprávy.
  • Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače.
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od Vaší banky v internetovém bankovnictví.
  • Při každém vstupu do internetového bankovnictví kontrolujte, zda odpovídá doména přihlašovací stránky. Toto platí vždy, když někam zadáváte své osobní nebo přihlašovací údaje.
  • Aktualizovat software, antivirový program, firewall.
  • Buďte neustále ostražití, protože i vy se můžete stát cílem podobného podvodného jednání.
  • Během, nebo po takovémto podezřelém hovoru, si zaznamenejte údaje, které Vám útočník sdělil (jména, e-mailové adresy, čísla účtů, odkazy na webové stránky, apod.)

Zároveň varujeme:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na  tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

Další informace o možných postupech podvodníků, včetně rad, jak se jim bránit, můžete získat v dalších již zveřejněných varováních Policie ČR nebo u své banky. Více info zde: https://www.policie.cz/clanek/skutecne-zachranujete-sve-penize.aspx


por. Ing. Štěpánka Schwarzová, krpc.pio@pcr.cz

5. května 2022

vytisknout  e-mailem