Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podvodníci zaútočili na důchodce

Senioři přišli o 130 tisíc korun  

 I přes veškerá varování policistů, aby senioři nevěřili cizím lidem a nepouštěli je do bytu či jim půjčovali finanční prostředky, plzeňští policisté šetří od včerejšího dne dva podobné případy.
 Na svoji důvěřivost včera doplatila 82letá žena ze Sukovy ulice v Plzni. Dva muži se pod záminkou zapůjčení tužky a vody na pití vloudili kolem čtvrté hodiny odpoledne do jejího bytu. Tvrdili, že jsou pracovníci nějaké firmy a nikdo jim nechce otevřít. Žena je bohužel pustila dovnitř a odvedla je do kuchyně. Mladšímu muži podala tužku a vodu a ten si začal něco psát a důchodkyni neustále něco povídal. Najednou si všimla, že druhý muž přichází zpět do kuchyně. Sice nevěděla kde byl, ale nevěnovala tomu pozornost.  Za chvíli se oba rozloučili a odešli. Po půl hodině přišel na návštěvu její syn a když mu řekla, jak mužům pomohla, ihned začal zjišťovat, zda nic nechybí. Jeho obavy se potvrdili. Jeden z podvodníků totiž vešel do její ložnice, prohledal skříně a odcizil obálku s 10 tisíci korunami.
 Zřejmě stejné pachatele pustil do svého bytu také v Sukově ulici i 86letý muž. Senior policistům vypověděl, že kolem půl páté odpoledne u něj zazvonili dva muži a zeptali se, zda nechce naostřit nůžky či nože. Pustil je dovnitř a nechal je stát na chodbě. Došel do kuchyně pro nože a starší z mužů je začal brousit. Druhý poprosil o vodu a něco k jídlu, a tak ho odvedl do kuchyně. Po chvíli si všiml, že muž, který brousil nože není na chodbě. Šel se po něm podívat a zjistil, že je v obývacím pokoji. Když se ho zeptal, co tam dělá, odpověděl podvodník, že potřeboval telefonní seznam na podložení brusky. Mezitím přišel druhý komplic a zatarasil vstup do obývacího pokoje svým tělem a nechtěl tam důchodce pustit. Po chvíli sbalili brusku a odešli. Důvěřivý muž prohledal místnost a zjistil, že mu chybí 120 tisíc korun, které měl ve skříni.
 Policistům oba poškození vypověděli, že se jednalo o muže tmavší pleti. Jednomu bylo přibližně kolem 20 let a měl krátké hnědé vlasy. Druhý podvodník byl zhruba ve věku kolem 50 let, měl krátké prošedivělé vlasy a šedivý knír. Oba měli střední postavy, měřili kolem 170 centimetrů a mluvili plynně česky.
 Na místě strážci zákona zjistili, že muži, kteří odpovídali popisu, zvonili i na 52letou ženou, která bydlí ve Skupově ulici. Když se vyklonila z okna, před domem stál nějaký muž a ptal se jí, zda nepotřebuje opravit deštníky. Paní odpověděla že ne a víc se s nimi nebavila.
 Policisté žádají každého, kdo bude mít pocit, že se u jeho dveří objevil někdo podezřelý, ať okamžitě zavolá na tísňovou linku policie 158. V pátrání strážcům zákona může pomoci, když si lidé všimnou popisu pachatelů. Důležitou indicií pro ně bude i informace, zda pachatel odjel s nějakým vozidlem. Podstatná je tovární značka, registrační značka a barva automobilu. Nejdůležitější je ale to, aby poškození volali policisty co nejdříve. Každé zdržení nahrává podvodníkům v útěku.
 Policisté apelují i na mladší generaci, aby varovala své rodiče a prarodiče a upozornila je na možná rizika. Měli by jim vysvětlit, aby opravdu žádným cizím lidem nedůvěřovali, nepouštěli je do bytu  a nikomu nevydávali finanční hotovost. Pokud nějaká firma provádí různá měření nebo odečty plynoměrů či jakékoliv jiné opravy, vždy by o tom mělo viset oficiální oznámení na nástěnce domu a pracovníci se musejí prokázat průkazem. Většinou je tam i telefonní číslo, na kterém si občan může ověřit, zda je pracovník u firmy zaměstnán.
 Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové triky a využívají důvěřivosti starých lidí. Všechny finty ale mají jedno společné a to snahu zjistit, kde má jejich obět schované úspory. Bohužel ve většině případů jim to vychází.

nprap. Martina Hábrová

vytisknout  e-mailem