Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodník

Policejní komisař zahájil 23.října 2008 trestní stíhání proti 38letému muži z Liberce, který je podezřelý z trestného činu podvodu. Muž měl v několika případech podvodným jednáním vylákat peníze, a to během letošního, ale i loňského roku.  

    V srpnu loňského roku se v Litomyšli měl vydávat za lékaře, ktarý se stará o soustředění atletů. Pod záminkou, že mu někdo z vozidla odcizil věci a on nemá peníze na natankování svého vozidla pro cestu zpět, vylákal od poškozeného půjčku finanční hotovosti ve výši 1 tisíc korun s tím, že tuto finanční hotovost do týdne vrátí, kdy však takto do dnešního dne neučinil. Muž se poškozenému prokázal cestovním pasem na své jméno.
   V září loňského roku na Třídě Svobody v Olomouci v budově Univerzity Palackého, katedře zoologie, měl kontaktovat jiného poškozeného s tím, že se dostal do svízelné situace, kdy měl vést dvě stopařky, které ho následně okradly. Pod touto záminkou vylákal na poškozeném půjčku finanční hotovosti ve výši 1 tisíc korun s tím, že tuto finanční hotovost vrátí druhého dne buď osobně nebo ji zašle na účet poškozeného, ale takto do dnešního dne neučinil. Podezřelý  muž se tentokrát prokázal občanským průkazem na své jméno.
   V říjnu loňského roku na ulici Náměstí Republiky ve  Dvoře Králové nad Labem měl podezřelý muž kontaktovat paní s tím, že zná majitele prodejny z potápění, kdy ztratil svou peněženku a nemůže zaplatit účet za benzín na čerpací stanici. Pod touto záminkou vylákal na poškozené půjčku finanční hotovosti ve výši 1.500 korun s tím, že tuto finanční hotovost vrátí po telefonické domluvě, kdy však poškozenou do dnešního dne nekontaktoval a finanční hotovost nevrátil. Podezřelý se prokázal cestovním pasem na své jméno, kdy jí i podepsal potvrzení půjčky.
   V listopadu 2007 se měl vydávat v Jaroměři za učitele ZUŠ ve Frýdlantu, kdy pod záminkou, že ztratil svou ledvinku s doklady a penězi a nemá tedy peníze na natankování benzínu do svého vozidla pro cestu zpět domů, vylákal na poškozeném půjčku finanční hotovosti ve výši 2 tisíce korun s tím, že tuto vrátí, ale takto do dnešního dne neučinil. Podezřelý se poškozenému prokázal cestovním pasem na své jméno. Pod stejnou záminkou a ve stejném měsíci se v budově plaveckého stadionu v Náchodě měl vydávat za bývalého závodního plavce, kdy vylákal na poškozeném 1 tisíc korun. V Hronově  v budově zimního stadionu se měl zase vydávat za hokejového trenéra, kdy vylákal na poškozeném 1.500 korun. V Čáslavi se měl vydávat za zaměstnance autobusové firmy, v níž  pracuje manžel poškozené ženy, od které podezřelý vylákal pod stejnou záminkou 1.200 korun. Ve Dvoře Králové nad Labem v budově Polikliniky se měl podezřelý muž vydávat za lékaře. Pod záminkou, že zapomněl na chatě v Podkrkonoší svou dokladovou tašku s doklady a penězi, kdy nyní dojel na benzínku a nemá peníze na natankování benzínu pro cestu zpět, vylákal na poškozené půjčku ve výši 1 tisíc korun a od druhé poškozené půjčku finanční hotovosti ve výši 100 korun. Poslední případ z tohoto měsíce je z Kopřivnice. Zde se měl podezřelý vydávat za lékaře a pod opět stejnou záminkou vylákal na dvou mužích částky 1.000 a 930 korun.
   Ve své podvodné činnosti pokračoval i v letošním roce. Ve městech Mělníku, Třeboni, Letovicích a Přerově měl svým  podvodným jednáním vylákat na poškozených další peníze. V těchto případech se měl vydávat za zástupce školy, za pracovníka národního parku či za lékaře. Tímto svým jednáním podezřelý muž způsobil celkovou škodu ve výši 19 tisíc korun a takto získané finanční prostředky použil pro svoji vlastní potřebu, kdy svého jednání se dopouštěl již s úmyslem, že tyto finanční prostředky nevrátí. Muži hrozí trest odnětí svobody až na 2 léta.

nprap. Ing. Marta Hanzlová
tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem