Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodník připravil seniora o úspory

LIBEREC - Pod záminkou, že je zaměstnanec plynárny, se dostal do bytu seniora a odcházel s jeho úspory ve výši 90 tisíc korun. 

Obětí trestného činu se stal v uplynulých dnech další senior. Na svoji důvěřivost a ochotu doplatil 80letý muž z Liberce.
Ke konci srpna v odpoledních hodinách zazvonil u jeho bytu v ulici Vaňurova mladší muž. Představil se jako pracovník plynárny bez bližšího označení. Seniorovi ukázal peněženku s občanským průkazem, ale zda občanský průkaz skutečně patřil onomu muži není jisté, neboť senior nestačil porovnat podobu na jeho fotografii s mužem, který u jeho dveří stál. Muž přišel se záminkou, že porovnává ceny plynu a požádal majitele bytu, zda by ho vspustil dovnitř a mohli si k tomu sednout. Důvěřivý starší muž opravdu neznámého muže k sobě domů pustil a oba se usadili v kuchyni. Muž požadoval po seniorovi předložení posledního vyúčtování z plynárny. Pro tento doklad si majitel bytu došel do vedlejší místnosti, kde měl doklady uložené v papírové krabici od bot. Bohužel mezi různými doklady měl senior uložené v obálce i své úspory. Tuto skutečnost si starší muž ihned neuvědomil a celou krabici tvz. "naservíroval" před neznámou návštěvu. Muž se sám přehraboval v krabici se spoustou obálek s různými doklady. Když však zjistil, jaký "poklad" se tam mimo jiné nachází, požádal po chvíli pana domácího, zda by neměl nabíječku na tablet, který se mu zcela vybil. A to byla nejspíš právě ta chvíle, které muž využil a snadno tak přišel k penězům. Z bytu již odcházel s úspory ve výši 90 tisíc korun. Seniorovi sdělil, že nabíječka do jeho tabletu nepasuje, a proto si skočí domů a do hodiny a půl se zase vrátí. U bytu se už víckrát neobjevil.

Krátce po jeho odchodu senior při uklízení krabice zjistil, že přišel o své úspory.

Bytový dům, kde ke krádeži peněz došlo, se běžně zamyká, avšak v daný den v něm probíhalo stěhování, a tak nebylo pro neznámého muže problém dostat se dovnitř.

Případem se již intenzivně zabývají policisté z obvodního oddělení Liberec - Centrum ve spolupráci s libereckými kriminalisty. Ve věci zahájili šetření k přečinu krádeže, za který v případě dopadení hrozí pachateli až pětileté vězení.

Nepouštějte vlka dovnitř.pngV souvislosti s tímto skutkem pátráme po muži ve věku 25 - 27 let, bílé pleti, štíhlé postavy, výšky okolo 170 cm.  Oblečen byl do zelené bundy - kabátu na knoflíky, zelených zřejmě khaki kalhot. Na nohou měl zvláštní obuv - kanady či jako boty do pouště, barvy žlutozelené. Na hlavě měl zvláštní čepici jakoby tzv. "kulich" s pletenými provázky od uší, s růžky na vrchu čepice, v barvě pískové. Přes rameno měl pletenou různobarevnou tašku s jedném uchem. Hovořil plynule česky.


POZOR NA NEZNÁMÉ LIDI!  MOHOU VÁS PŘIPRAVIT O VŠECHNY PENÍZE!

NEPOUŠTĚJTE VLKA DOVNITŘ


6.9.2017
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem