Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Podvodník se seniorce představil jako úředník Evropské unie

SEMILSKO - O 19 000 korun připravil 89letou ženu v Turnově protřelý zloděj. 

Policisté varují před zatím neznámým podvodníkem, který se v pondělí dopoledne objevil v Turnově. Muž kolem 10. hodiny zabouchal na dveře rodinného domku v Sobotecké ulici, kde bydlí 89letá žena. Když mu otevřela, představil se jí jako úředník  Evropské unie a vešel bez pozvání do domu. Oznamovatelka byla jeho drzostí doslova paralyzovaná a bála se mu cokoliv vytknout, protože v té době v domě nebyl nikdo, kdo by se jí zastal.

Nezvaný host bez jejího svolení  vyběhl schodiště do prvního patra a než ho stačila dojít, byl už dávno v kuchyni, kterou prohledával. Žena si byla vědoma všeho, co se před ní právě odehrává, ze strachu mu ale neodporovala a nic mu neříkala. On po ní chtěl původně,  aby mu dala 3 000 korun s tím, že jí následující den vyplatí  Evropská unie 185 000 korun. Proč, to nevysvětlil. Nakonec ale na tento poplatek nečekal a z domu odešel. Po jeho odchodu paní zjistila, že si s sebou odnesl všechny její úspory ve výši 19 000 korun, které měla uložené v kuchyni a zavolala policisty.

Podle její výpovědi přijel podvodník k jejímu domu osobním vozidlem pravděpodobně krémové barvy. Měl podsaditou,  silnou postavu a byl vysoký kolem 175 cm. Měl prošedivělé vlasy a mluvil česky bez cizí intonace nebo přízvuku. Aby působil ve své roli úředníka věrohodněji, držel při návštěvě seniorky v rukách kancelářské desky.

Jedná se o  první případ útoku na majetek seniorů v regionu pod touto legendou.  Senioři nejen v Libereckém kraji by se měli mít před tímto podvodníkem, který se vydává za úředníka Evropské unie,  na pozoru. Není vyloučeno, že má komplice,  a že se příště v jiné domácnosti  představí jako úředník  EU třeba štíhlý tmavovlasý muž a nebo žena. V každém případě by senioři neměli otvírat dveře cizím lidem a pokud se někdo do jejich domácnosti dobývá boucháním nebo  neodbytným dlouhým zvoněním, měli by ihned volat prostřednictvím tísňové linky 158 policisty. My takového návštěvníka rádi prověříme.

 

28. 6. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem