Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Podvodník si přišel na dva miliony

TEPLICE - Klienty autobazaru připravil o statisíce... 

Podvodník si "přivydělal" přes dva miliony
     Obvinění z trestných činů zpronevěry, podvodu a padělání a pozměnění veřejné listiny předal vyšetřovatel bývalému externímu zaměstnanci teplického autobazaru. Obviněný, který se živil nákupem a prodejem motorových vozidel připravil nejméně 14 osob o více jak dva miliony korun. Složitý případ, který kriminalisté rozplétali řadu měsíců, začal v dubnu roku 2011. Tehdy muž, který pracoval v autobazaru v Teplicích, prodal na základě kupní smlouvy poškozené ženě automobil značky Audi. Při sepsání smlouvy převzal přes dvě stě tisíc korun s tím, že do dalšího dne zaregistruje prodávané vozidlo na kupující. To však neučinil, auto prodal jiné osobě a peníze, které převzal od poškozené, do současné doby v plné výši nevrátil.  
     Od července téhož roku v podobné trestné činnosti pokračoval. V té době již pracoval jako externí pracovník pro autobazar Auto Dvůr Mráz v ulici Stanová. Opakovaně se jménem autobazaru smluvně zavázal ke zprostředkování prodeje motorových vozidel různých značek s tím, že prodávající dostane do deseti dní od realizace prodeje předem smluvenou částku poníženou o provizi. Přestože auta majitelů prodal, peněžní prostředky získané z prodeje jim nevyplatil a peníze použil pro svou potřebu. Takto poškozené, kteří svá auta prostřednictvím autobazaru prodávali, připravil téměř o milion sedm set tisíc korun.
     O peníze ale ve dvou případech připravil i kupující, jednou si od zájemce o auto nechal vyplatit téměř sto tisíc korun a na zbývajících 230 tisíc s ním uzavřel úvěrovou smlouvu, vozidlo mu však nikdy nepředal do užívání a ani nevrátil zálohu. Muž tak přišel o 330 tisíc a nemá ani auto, ani peníze. Podruhé uzavřel s poškozenou kupní smlouvu na prodej automobilu a převzal od ní 50 tisíc korun s tím, že na vozidle provede drobnou opravu a poté jí ho předá. Auto místo toho prodal za 15 tisíc další osobě. Navíc mu policisté prokázali, že si nejméně ve dvou případech opatřil padělek francouzského technického průkazu a tento jako pravý předložil na městském úřadu spolu s žádostí o schválení technické způsobilosti dovozeného vozidla. Na základě padělku mu pak bylo vydáno osvědčení o registraci vozidla. Celým případem se nyní bude zabývat soud, který může poslat podvodníka maximálně na osm let do vězení.
     Vzhledem k tomu, že lidí, které podvodník připravil o peníze, může být i více, žádáme případné poškozené, kteří prodávali či kupovali vozidla prostřednictvím dnes již nefungujícího autobazaru Auto Dvůr Mráz a nebyly jim vyplaceny smluvně dohodnuté obnosy, případně byli jinak v souvislosti s prodejem či zakoupením vozidel oklamáni, aby se obrátili na kriminalisty na linku 974 439 613.
Podvodník si přivydělal přes dva miliony.mp3 
 
Zaměřil se na sklepy
     Sdělení podezření z přečinů krádeže a porušování domovní svobody předali policisté 20letému recidivistovi, který vykrádal sklepy. Koncem srpna se v Proseticích vloupal do sklepních prostor, kde následně ze sklepní kóje odcizil horské kolo. Policisté mu dále prokázali, že v červnu vykradl v Teplicích další sklep, ze kterého si odnesl malířské potřeby, dlaždice a halogenová světla. Celkem způsobil škodu ve výši čtyři tisíce korun, vzhledem k jeho pestré trestní minulosti může být odsouzen až k tříletému trestu odnětí svobody.
Zaměřil se na sklepy.mp3 
 
Krádež v lázních
     Policisté pátrají po neznámém zloději, který se v areálu lázní Kyselka v Bílině vloupal do altánu Josef. Z toho následně odcizil původní měděné zábradlí umístěné kolem studny, škoda byla předběžně vyčíslena na 20 tisíc korun. Pokud se podaří pachatele dopadnout, hrozí mu za přečin krádeže maximálně dvouleté vězení.
 
Okradený houbař
     O vozidlo Ford Fiesta přišel houbař, který šel o víkendu do lesa. Své auto zaparkoval u silnice I/13 mezi Dubím a Osekem, když se asi po hodině vrátil, místo, kde parkoval, našel prázdné. Oznamovatel vyčíslil škodu na osm tisíc korun, policisté po vozidle ihned vyhlásili pátrání a případ prošetřují jako přečin krádeže.
 
 
Teplice, 15. 10. 2012, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje
Preventivně informační skupina Teplice
tel. č. 974 439 208
email: pistp@mvcr.cz
 

vytisknout  e-mailem